U trendu

Kancelarija za Kosovo i Metohiju: Požar u kući povratnika, meštani sumnjaju da je podmetnut

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju saopštila je da je tokom noći izbio požar u kući povratničke porodice u Belom Polju kod Peći i da meštani sumnjaju da je podmetnut jer je imovina te porodice već dva puta paljena i da se suočavaju sa pritiscima da je prodaju lokalnim Albancima.

Kancelarija je u današnjem saopštenju navela da je izgorela krovna konstrukcija na kući i da je pričinjena značajna materijalna šteta.

Dodali su da se vlasnica kuće nije bila u njoj u trenutku izbijanja požara, kao i da će joj vladina Kancelarija pomoći da sanira štetu na objektu.

„Nasilje nad srpskim narodom, posebno povratnicima koji su najranjivija kategorija, budući da žive u malim zajednicama i često u neprijateljskom okruženju, postalo je gotovo svakodnevna pojava na Kosovu i Metohiji, a cilj je potpuno uklanjanje Srba i brisanje tragova srpskog postojanja sa tih prostora“, ocenjeno je u saopštenju.

Kancelarija je zatražila od međunarodnih snaga na Kosovu i Metohiji da pojačaju prisustvo u većinski srpskim sredinama, posebno u izolovanim povratničkim zajednicama, „jer u ovom trenutku to je jedino što može da odvrati nasilnike i ekstremiste od nasrtaja na Srbe i njihovu imovinu“.

„O ovom incidentu, kao i svim drugim problemima i teškoćama sa kojima se suočava srpski narod na Kosovu i Metohiji, informisaćemo međunarodne instance, jer muke i patnja kojima su izloženi Srbi na Kosovu i Metohije ne smeju i neće biti gurnuti pod tepih“, dodaje se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar