Kancelarija za Kosovo i Metohiju: Zapaljena srpska trobojka na spomeniku ubijenim Srbima

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju saopštila je danas da je na spomeniku ubijenim i kidnapovanim Srbima sa teritorije opštine Orahovac tokom vikenda zapaljena srpska trobojka.

Na tom mestu na ulazu u Veliku Hoču postavljeno je, kako su naveli u saopštenju, znamenje u spomen na 84 nevino stradalih Srba sa teritorije te opštine tokom 1998. i 1999. godine.

„Paljenje srpske trobojke i skravljenje ovog spomenika akt je bezumlja albanskih ekstremista koji godinama pale sve srpsko želeći da na taj način obeshrabe Srbe i slome duh srpskog naroda koji odoleva svim napadima i iskušenjima, ma kakva ona bila“, ocenjeno je u saopštenju.

Iz Kancelarije su naveli da će biti postavljena nova trobojka i pozvali međunarodne predstavnike i misije koje deluju na prostoru Kosova i Metohije da dođu kod spomenika u Velikoj Hoči i da sa tog mesta „pošalju jasnu poruku da su ovakvi etnički incidenti i napadi na srpsko postojanje na KiM nedopustivi“.

„Spaljena srpska zastava, preorane srpske kosti, izmeštanje spomenika srpskim herojima palim u Prvom svetskom ratu sa groblja u Prištini, slika su i prilika Kurtijeve antisrpske politike mržnje koja stimuliše ekstremiste u njihovim suludim aktima“, dodaje se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.