U trendu

Kavazović: Bošnjaci će se boriti za ono što im pripada – svaki pedalj BiH, slobodu i dostojanstvo

Poglavar Islamske zajednice (IZ) u BiH Husein Kavazović izjavio je danas u Sapni kod Tuzle da se Bošnjaci neće predati i da će se boriti za ono što im pripada.

Kavazović je na svečanom otvorenju novoizgrađene džamije u Sapni, gde se obratio hiljadama prisutnih vernika, naveo da su to „svaki pedalj ove zemlje (BiH), sloboda i dostojanstvo“.

„Želim povući paralelu slobode koju imate i paralelu neslobode, koju imamo u drugom kraju domovine. Želim kazati – upamet Bošnjaci“, istakao je poglavar IZ u BiH, prenela je Muslimanska novinska agencija (Mina).

Prema njegovim rečima, sloboda kojom Bošnjaci raspolažu „u ovim krajevima“, nije došla samo od sebe.

„Krvlju smo se zalevali da postanemo narod i odbranimo slobodu, da sačuvamo Bosnu i da imamo svoj bajrak koji ćemo podići visoko, na svojoj zemlji biti ono što jesmo“, istakao je Kavazović.

On je ukazao na simboliku „zelenog bajraka“, simbola IZ u BiH, navodeći da je to bajrak Husein kapetana Gradaščevića.

„Pod ovim bajrakom Husein kapetan je morao u progonstvo. Zašto? Zato što su neki Bošnjaci izdali. Ovaj bajrak je opomena svima nama“, naveo je Kavazović.

Prema negovim rečima, dok su drugi narodi pravili svoje države, a muslimani, „Bošnjaci, imali izdaju u svom narodu, postali su sluge tih drugih naroda“.

„Morali smo im služiti dok Alah nije poslao jednog među nama, pokojnog Aliju Izetbegovića, koji nas je okupio i pod zastavom ljiljana smo izvojevali svoju slobodu i svoje ime“, ocenio je poglavar IZ u BiH.

Dodao je da su poslednjih dana vidljivi „oni koji žele uneti zabunu među Bošnjake“, navodeći da Bošnjaci nisu Bosanci, kako to neki žele da predstave.

Još je rekao da je BiH trenutno u političkoj krizi, a da bošnjačke vođe, kako je naglasio, nažalost, ne komuniciraju među sobom.

„Ili ćemo ih ispraviti i dovesti na pravi put ili ih neće biti. Ne može se miraz prodavati tek tako. Ovo su dobili u miraz od šehida, gazija i pokojnog Alije Izetbegovića. Nećemo im dozvoliti da to prodaju dušmanima. Moraće se doći upamet i položiti račun ovom narodu“, naglasio je poglavar IZ u BiH.

Kavazović je istakao da Bošnjaci „neće slušati bilo koga“, pa ni „belosvetske mangupe koji dođu u ovu zemlju“.

„Ostaje samo jedan put ispred nas, to je borba za dostojanstvo i međusobna sloga i jedinstvo“, zaključio je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar