U trendu

Kina, Japan i Južna Koreja postigli dogovor o stvaranju uslova za sastanak lidera

 Šefovi diplomatija Kine, Japana i Južne Koreje složili su se, na sastanku u lučkom korejskom gradu Busan, da stvore uslove za sastanak lidera tri zemlje, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji, takođe član Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, rekao je da trilateralna saradnja ima „čvrst temelj, robusnu potražnju, ogroman potencijal i široke izglede“, tokom govora na 10. Trilateralnom sastanku ministara spoljnih poslova održanom 26. novembra.

Vang je pozvao tri zemlje da urade više da igraju aktivnu ulogu u promovisanju regionalnog i globalnog razvoja, s obzirom na ubrzane promene do sada neviđene u jednom veku i spor ekonomski oporavak.

„Kina će nastaviti da se pridržava osnovne politike svoje diplomatije u susedstvu, da sprovodi prijateljstvo i partnerstvo sa svojim susedima i radi sa Južnom Korejom i Japanom kako bi pogurala saradnju tri zemlje na pravi put i učinila je zdravom, stabilnom i održivom za novi doprinos miru i prosperitetu regiona i sveta“, rekao je.

Vang je naglasio značaj međusobnog poštovanja razvojnog puta i suštinskih interesa, pravilnog rešavanja osetljivih pitanja i održavanja čvrstih bilateralnih odnosa kako bi se postavio čvrst temelj za sveobuhvatan nastavak i dugoročni stabilan razvoj trilateralne saradnje.

„Tri zemlje bi trebalo da ponovo pokrenu pregovore o sporazumu Kine i Japana i Južne Koreje o slobodnoj trgovini kako bi se održao zamah regionalne ekonomske integracije“, rekao je.

„Kina, Japan i Južna Koreja treba da ojačaju saradnju na najsavremenijim naučnim i tehnološkim poljima, kao što su veliki podaci, blockchain i veštačka inteligencija i da rade jedni sa drugima na održavanju stabilnosti industrijskih i lanaca snabdevanja“, dodao je.

Pozvao je tri zemlje da, pored ostalih, prošire razmenu ljudi i ubrzaju saradnju na polju suočavanja sa ostarelim stanovništvom i klimatskim promenama.

Prema rečima ministara inostranih poslova Južne Koreje i Japana, tri zemlje bi trebalo da pojačaju komunikaciju i razmenu, promovišu saradnju na raznim poljima i donesu vidljivije rezultate svojim narodima.

„Tri zemlje mogu da sprovedu suštinsku i buduću saradnju na polju ekonomije, trgovine, nauke i tehnologije, digitalne transformacije, kulturne razmene, zaštite životne sredine, starenja i drugih oblasti“, saopštili su ministar inostranih poslova Južne Koreje Park Đin i japanski ministar inostranih poslova Joko Kamikava.

Trojica ministara inostranih poslova složili su se da saradnja između Kine, Japana i Južne Koreje može da ide dalje od severoistočne Azije i igra pozitivnu ulogu u miru i prosperitetu regiona i sveta, dodaje CMG.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar