U trendu

Kina je spremna da unapredi saradnju sa SAD u očuvanju ugroženih vrsta

Kina je spremna da unapređuje saradnju sa partnerima, uključujući SAD na očuvanju ugroženih vrsta, saopšteno je u Pekingu.

Kako prenosi Sinhua, tri džinovske pande iz Nacionalnog zoološkog vrta u Vašingtonu trebalo bi da se vrate u Kinu do decembra.

Još tri zoološka vrta u SAD koja imaju kineske pande, u Atlanti, San Dijegu i Memfisu, ili su već predali pande ili će ih vratiti u Kinu do kraja sledeće godine.

Na dnevnom brifingu za novinare, 28. septembra portparolka Ministarstva spoljnih poslova Kine Mao Ning je rekla da su SAD jedan od najranijih partnera Kine i da imaju više institucija od bilo koje druge zemlje koja učestvuje u saradnji. U saradnji su učestvovala ukupno četiri američka zoološka vrta.

„Dve strane su uspostavile dobre odnose saradnje, postigle plodne rezultate i odigrale pozitivnu ulogu u zaštiti ugroženih vrsta“, rekla je Mao, navodeći da je zajedničkim naporima dve zemlje uspešno uzgojeno ukupno 17 mladunaca.

Trenutno sedam od ovih džinovskih pandi i dalje živi u SAD. Te pande su izvor radosti za američki narod i zbližavaju srca dva naroda, rekla je portparolka.

„Saznali smo od nadležnih organa da će se tri džinovske pande u Nacionalnom zoološkom vrtu u Vašingtonu – Mei Sjang, Tian Tian i Sjao Ći Đi – vratiti u Kinu krajem ove godine, kako je ranije planirano. U toku su konsultacije predstavnika Kine i SAD o relevantnim procedurama kako bi se pripremili za povratak“, dodala je.

Mao je navela da džinovske pande nisu samo kinesko nacionalno blago već i ambasadori prijateljstva koje obožavaju ljudi širom sveta.

„Kina učestvuje u očuvanju džinovskih pandi i istraživačkoj saradnji sa mnogim zemljama. Svrha je da se bolje zaštite ugrožene vrste i promoviše globalno očuvanje biodiverziteta“, rekla je Mao.

„Spremni smo da nastavimo rad sa partnerima za saradnju, uključujući američku stranu, kako bismo unapredili saradnju na očuvanju ugroženih vrsta“, dodala je ona

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar