U trendu

Kineski premijer održao govor na Kineskom razvojnom forumu 2024.

Kineski premijer Li Ćijang prisustvovao je 24.marta  u Pekingu svečanom otvaranju dvodnevnog Foruma za razvoj Kine 2024 koji se ove godine održava na temu „Kontinuirani razvoj Kine“, prenosi Kineska medisjka grupa (CMG).

„Ova tema odražava pažnju i očekivanja svih sektora za dugoročni, stabilan i kvalitetan razvoj kineske ekonomije“, rekao je Li.

„Uočljivo da je Kina uspešno ostvarila svoje glavne ciljeve i zadatke za ekonomski i socijalni razvoj 2023. godine. Kineska ekonomija ima snažnu elastičnost, veliki potencijal i vitalnost, dok osnove njenog dugoročnog zdravog rasta ostaju nepromenjene. Kineska vlada je uvek smatrala poštovanje tržišta i usluga za preduzeća kao važan fokus u planiranju ekonomskog rada, i uvek je bila zagovornik i dobar pratilac razvoja preduzeća“, dodao je.

Premijer je kazao da je od prošle godine kineska vlada dodatno unapredila i optimizovala usluge i uspostavila redovan mehanizam komunikacije sa preduzećima.

„Kina će preduzeti praktične i efikasne akcije za promovisanje visokokvalitetnog razvoja i ubrizgavanje više izvesnosti i pozitivne energije u oporavak i stabilan razvoj svetske ekonomije“, rekao je Li.

Obećao je napore za intenziviranje prilagođavanja makro-politike, proširenje domaće potražnje, promovisanje nove vrste urbanizacije koja je usredsređena na ljude i unapređenje obnavljanja opreme velikih razmera i trgovine dugotrajnom robom široke potrošnje.

„Kina će nastaviti da promoviše industrijske inovacije kroz naučne i tehnološke inovacije, ubrzava razvoj novih kvalitetnih produktivnih sila i nastavi zelenu transformaciju, istovremeno rešavajući i simptome i korenite uzroke izazova za sprečavanje i ublažavanje rizika i skrivenih opasnosti“, zaključio je.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.