U trendu

Kosovska ministarka: Neki u susedstvu pomažu Rusiji u agresiji

Ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gervala-Švarc (Gervalla-Schwarz) izjavila je danas u Dubrovniku da „neki u susedstvu dve godine pomažu Rusiji u agresiji“, a da to ne utiče na njihov odnos s Evropskom unijom.

„Popuštanje EU-a prema agresivnim akterima poziva autokrate u regionu da dodatno eskaliraju, testiraju Zapad i možda krenu u rat“, rekla je šefica kosovske diplomatije aludirajući na predsednika Srbije Aleksandra Vučića, prenela je agencija Hina.

Ona je na panelu Dubrovnik foruma posvećom Zapadnom Balkanu rekla da je „bez SAD-a i NATO-a, EU tigar od papira u pogledu bezbednosti“.

„Zato što EU to zna, pribegava popuštanju“, dodala je ona ocenivši da je takva politika izrazito opasna.

Gervala-Švarc je rekla da Zapadnom Balkanu nije potrebno međusobno pomirenje država jer su one u dobrim odnosima, s izuzetkom Srbije koja je „jedini akter na Zapadnom Balkanu koji mora shvatiti da pomirenje može biti vrlo pozitivan ključ za mir i stabilnost u regionu“.

„Naslednici Miloševića moraju da odu u susedstvo i izvine se za zločine. Tada je pomirenje moguće“, ocenila je kosovska ministarka.

Hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman ponovio je da sve zemlje Zapadnog Balkana moraju da budu usklađene s politikama EU, što podrazumeva i sankcije Rusiji, ukoliko žele da postanu članice EU.

„Nemoguće je sedeti na dve stolice. Sve zemlje treba da osude rusku agresiju, nametnu sankcije, pokažu solidarnost prema Ukrajini i da promovišu regionalnu stabilnost i dobrosusedske odnose“, istakao je hrvatski ministar na panelu „Zapadni Balkan: Novi evroatlantski zamah“, navodi Hina.

Visoki predstavnik za BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt) osvrnuo se na panelu na krizu u BiH rekavši da Milorad Dodik živi u „svetu snova“, ako misli da neće biti reakcije na njegove postupke.

„Nema koncesija za kršenje ustava i Dejtonskog ugovora“, rekao je visoki predstavnik.

Ministar spoljnih poslova BiH Elmedin Konaković dodao je da je jedan od razloga Dodikovog postupanja „jaka veza“ s Putinovim režimom.

Konaković smatra i da je ruska agresija na Ukrajinu dala novi „zamah“ politici proširenja EU, dok je ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani naglasio da bi EU trebalo više da ističe „koristi“ članstva u EU.

Slično je poručio i posebni predstavnik EU-a za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, naglasivši da EU neće biti „potpuna“ bez proširenja na zemlje Zapadnog Balkana, prenela je Hina.

Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar (Gabriel Escobar) ocenio je da su zemlje Zapadnog Balkana koje su članice NATO-a „napravile najveći napredak u prevladavanju izazova etničkih rivalstava“, a one koje to nisu učinile, danas imaju „najviše izazova“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar