U trendu

Kurti: Akcija Srbije bila je agresija na našu zemlju

Kosovski premijer Aljbin Kurti zatražio je danas hitno oslobađanje trojice kosovskih policajaca i ocenio da je ta akcija Srbije „bila agresija na Kosovo“.

„To je bila agresija na našu demokratsku državu. Osveta policiji koja se bori protiv kriminala i namera za eskalacijom i destabilizacijom, pošto smo predložili plan u pet tačaka za deeskalaciju i normalizaciju“, rekao je Kurti posle sednice Saveta za bezbednost Kosova koja je jutros održana.

On je dodao da je Srbija ugrozila granicu Kosova i da Vladu to primorava da pojača granične kontrole.

„U zavisnosti od analiza i procena bezbednosnih institucija, one mogu uključiti i obustave saobraćaja u slučajevima kada se proceni da mogu predstavljati rizik. Naredne radnje biće preduzete na osnovu preporuka relevantnih institucija“, rekao je Kurti.

On je zatražio oslobađanje trojice policajaca, za koje je ocenio da su bili kidnapovani, i pozvao međunarodnu zajednicu da osudi taj akt kao „agresiju Srbije“, kao i da izvrši pritisak na zvanični Beograd.

Kurti je ocenio čudnim ćutanje međunarodne zajednice.

„Srbija nije promenila svoje namere, motive i apetite. Nije da nas iznenađuje svojim ponašanjem. Ono što je čudno je ćutanje i tolerancija međunarodnih faktora prema delovanju Srbije, koja stalno traži izgovore za eskalaciju i destabilizaciju. Otmica trojice policajca je najjasniji dokaz za to“, rekao je Kurti.

Kosovska policija optužila je srpske snage da su, 14. juna u podne, otele trojicu policajaca dok su bili u patroli u mestu Tresave/Bare, u opštini Leposavić, na graničnoj liniji Kosova.

Zvanični Beograd tvrdi da se incident dogodio više od kilometar unutar teritorije centralne Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar