U trendu

Kurti najavio da će odgovoriti početkom nedelje da li ide u Brisel

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da će početkom sledeće nedelje odgovoriti na poziv Evropske unije za sastanak u Briselu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

On je kritikovao posrednike iz EU u dijalogu, ocenivši da imaju neuravnotežen pristup dokumentima sporazuma i aneksu za njegovo sprovođenje.

Kurti je rekao medijima da još nije odlučio da li će ići u Brisel na sastanak sa Vučićem, na poziv visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borela.

Borel je pozive za sastanak prosledio strankama, po navodima kosovskih vlasti, nakon „otmice“ trojice pripadnika kosovske policije od specijalnih snaga Srbije.

„Tražio sam da se sastanak održi u nedelji u kojoj smo, kada sam u Brisel dostavio plan od pet tačaka za deeskalaciju situacije na severu. Ali sada imamo zahtev da sastanak bude sledeće nedelje, jednom su rekli 22, pa 23, pa opet 22. Razgovaraću o tome sa svojim timom i sigurno ćemo dati odgovor na početku sledeće nedelje“, rekao je Kurti.

Visoki predstavnik EU je pre poziva na sastanak odgovorio na Kurtijev plan u pet tačaka za deeskalaciju situacije na severu i ponovio zahteve EU, i naglasio da se očekuju odgovori strana na novi nacrt predloga emisara za dijalog Miroslava Lajčaka o „planu redosleda“ za sprovođenje postignutih sporazuma.

Upitan šta sadrži ovaj nacrt predloga EU i da li je prihvatljiv za Kosovo, premijer Kurti je istakao da nije izbalansiran.

„Tako da smo posvećeni, konstruktivni smo, ali nijedan predlog ne može imati više od polovine tačaka o članovima 7 i 10. Razumem da su članovi 7 i 10 članovi osnovnog sporazuma i zainteresovan sam da ih svakako uvrstim u redosled, ali posvećenost njima ne može biti tog prioriteta i veličine“, rekao je Kurti.

Upitan da prokomentariše izjavu predsednice Vjose Osmani, koju je preneo Dojče Vele i da li je to i njegov stav, Kurti je odbio da odgovori.

Osmani je, prema izveštaju Dojče Velea, izrazila optimizam da će ovi sporovi sa EU i Sjedinjenim Državama biti prevaziđeni.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar