U trendu

Kurti pozvao kosovske Srbe na saradnju i suzdržanost na inscenirano nasilje

Premijer Kosova Aljbin Kurti pozvao je danas Srbe da se u narednim danima oslone na kosovsku policiju, da sarađuju i da, kako je rekao, budu pažljivi i suzdržani od insceniranog i zlonamernog nasilja.

On je izjavio da je pred očima sveta dokumentovano da su u napadu na Banjsku umešana najmanje četiri sloja srpske države, Predsedništvo, obaveštajne službe, Ministarstvo odrbane i Vojska Srbije.

Na početku današnje sednice Vlade Kosova, Kurti je rekao da je od terorističkog napada u Banjskoj mnogo toga drugačije.

„Mnogo toga je drugačije od te nedelje. Sve bi bilo drugačije da teroristička grupa i njihovi planovi za pripajanje četiri opštine na severu zemlje nisu bili neutralisani u prvom činu. Oni nisu uspeli. I to ih je učinilo veoma očajnim“, rekao je Kurti.

Po njemu, dokazi o umešanosti institucija Srbije u inspiraciji i učešću u terorističkim napadima su, kako je rekao, dodatni motivi za druge destabilizacijske scenarije.

„Puštanje Milana Radoičića na slobodu, manje od 24 sata nakon hapšenja, dokaz je i signal potencijala za ponovno grupisanje i osvetu, jer 24. septembra, zvanični i vojni Beograd nije uspeo“, kazao je kosovski premijer.

Po njemu, kosovske bezbednosne i obaveštajne institucije u zadnje vreme su istraživale povećanje rizika od insceniranja nasilnih napada od grupa srpskih kriminalnih struktura na Kosovu.

„Njihov glavni cilj je da okrive kosovsku policiju i predstave je kao silu ugnjetavanja nad kosovskim Srbima. Da bi to postigli, nisu postavili gornju granicu cene. Neće izabrati alat. Nažalost, podrška koju je teroristička grupa dobila od države Srbije, s jedne strane tretirajući ih kao heroje i žrtve, a s druge strane intenziviranjem aktivnosti vojske duž granice sa našom Republikom, samo ih je ohrabrila“, kazao je on.

Ocenio je da 23 godine nakon petooktobarske revolucije, aktuelni režim Srbije nikada ranije nije više ličio na Miloševićevu Srbiju, nego danas.

„U gledištima i u ciljevima, u ponašanju, u metodama i u akcijama. Pozivam posebno vas poštovani srpski sugrađani, da u narednim danima, nedeljama i mesecima budete pažljivi i suzdržani od insceniranog i zlonamernog nasilja“ , kazao je Kurti.

Pozvao je sve građane Kosova, posebno Srbe da se oslone na kosovsku policiju.

„Verujte njenom profesionalizmu. Prijavite sumnjivo ponašanje nepoznatih osoba u vašim zajednicama. Pažljivo pratite saopštenja institucija preko njihovih zvaničnih kanala. Nemojte nasedati na nepotvrđene izveštaje i na dezinformacije. Budite mirni u svakoj situaciji“, kazao je Kurti.

Na kraju je izrazio zahvalnost „svima vama i svakom od vas na poverenju, saradnji, razboritosti i visokoj građanskoj svesti“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar