U trendu

Lajčak i Eskobar danas s izaslanicima Francuske, Nemačke i Italije

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak sastaće se danas s diplomatskim savetnicima lidera Francuske, Nemačke i Italije, piše Radio slobodna Evropa (RSE) pozivajući se na izvore u Briselu.

Na sastanku će, prema tim izvorima, biti prisutan i američki izaslanik za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar (Gabriel Escobar).

Do vanrednog sastanka dolazi nakon jučerašnjeg napada na pripadnike Kosovske policije na severu Kosova u kojem je ubijen jedan policajac. 

Lajčak je ranije izjavio da će se posle novog incidenta na severu Kosova, koji je ocenio kao „užasan“ i „duboko zabrinjavajući“ napad, u narednim danima „fokusirati na pronalaženje puta napred“.

„Takav kukavički čin nasilja je duboko zabrinjavajući i protivan je samim principima mira i saradnje“, napisao je Lajčak na Fejsbuku i dodao da taj „užasan napad dodatno naglašava neophodnost preventivne diplomatije i dijaloga, što je naglašeno tokom prošle nedelje“ tokom Generalne skupštine UN u Njujorku.

Posle jučerašnjeg incidenta na severu Kosova, Priština i Beograd su razmenili optužbe za odgovornost za nasilje u kojem su ubijeni jedan kosovski policajac i trojica napadača, Srba.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Пошаљи коментар