Lazarević francuskom ambasadoru u Prištini:Umesto da svedočite istinu, premestili ste spomenik

Urednica portala KoSSev Tatjana Lazarević poručila je danas u javnom pismu francuskom ambasadoru u Prištini Olivije Gerou da je, zajedno sa njegovim nemačkim kolegom, preuzeo ulogu domaćina da na srpskom pravoslavnom groblju, u Prištini, izmesti nadgrobni spomenik srpskim vojnicima poginulim u balkanskim i Prvom svetskom ratu.

„Koliko je dostojno sećanje na saveznika koji je sa preko milion i dvesta hiljada žrtava – trećinom muške populacije, platio zajedničku slobodu?“, upitala je Lazarević, navodeći da mu se obraća u kapacitetu nosioca Ordena viteza nacionalnog reda za zasluge koji joj je on uručio početkom ove godine, kao novi ambasador.

Podsetila je da je tada rekla da orden primila „svesna odgovornosti koje takvo priznanje nosi – da nastavim da svedočim istinu, borim se za bolje razumevanje među ljudima i da sanjam bolji svet“.

„Kao nosilac ordena i zbog ove tri svete dužnosti, imam potrebu da Vam javno ukažem na svoj lični stav – da ste svojim postupkom izmeštanja nadgrobnog spomenika i spomen obeležja palim srpskim vojnicima 1912 – 1918. u vojničkom delu srpskog pravoslavnog gradskog groblja u Prištini, prekršili ove vrednosti, za koje i dalje verujem da nas pre spajaju, nego što nas dele, kao što to čine u ovom trenutku“, napisala je Lazarević.

Upitala je i „kako da razume postupak izmeštanja nadgrobnog spomenika, i spomena srpskim vojnicima nekoliko metara u stranu, odnosno njegovo uklanjanje iz kadra kamera i fotoaparata usled toga što se to ne dopada delu kosovskih medija i javnosti, ako to već nije politička eksploatacija?“

„Snažna je poruka pomirenja koju nemačka i francuska ambasada godinama unazad šalju sa ovog groblja kao bivši ljuti neprijatelji tokom istorije. Da li ste baš ovogodišnjom novom slikom, bez spomenika srpskim vojnicima u kadru, doprineli pomirenju srpskog i albanskog naroda, čemu težite? Da li ćemo nakon ovakvog dela moći i dalje da sanjamo da ćemo jednoga dana, uz vašu pomoć, mi Srbi i Albanci, baš kao Francuzi i Nemci, zajednički odati počast žrtvama i druge strane? Kako ćemo razumeti Vaš gest?“, upitala je Lazarević.

Poručila mu je da je možda ovim, populističkim, i veruje – nesmotrenim potezom, unapredio odnose sa vlašću, moguće i sa većinski albanskim narodom, dalje ojačao nemačko-francusko prijateljstvo.

„Sasvim sigurno niste unapredili odnose sa srpskom zajednicom, onih možda 4-6 preostalih procenata koji treba da doprinesu multietničkom Kosovu kakvim ga zvanično priznajete“, istakla je Lazarević.

Ona je navela da je za buduću normalizaciju odnosa posebno zabrinjavajuće kada lideri i šampioni svetske diplomatije pribegnu liniji manjeg otpora i dodala:“Od njih se očekuje da u teškim vremenima budu naš glas istine, čuvari ljudskih prava i sloboda, plemenita snaga koja štiti slabijeg“.

„Na kraju izražavam najdublju nadu da će me Vaši budući postupci uveriti da treba da zadržim Orden velikog francuskog naroda“, napisala je Lazarević, u javnom pismu francuskom ambasadoru u Prištini, objavljenom na portalu KoSSev.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com