U trendu

Lideri zemalja Afričke unije osudili 'genocid' u Gazi, traže hitan prekid rata

Lideri zemalja članica Afričke unije danas su na samitu te organizacije u Adis Abebi osudili izraelsku ofanzivu u Pojasu Gaze i pozvali na hitan prekid rata.

Predsedavajući Komisije Afričke unije Musa Faki je saopštio da je izraelska ofanziva „najflagrantnije“ kršenje međunarodnog humanitarnog prava i optužio Izrael za „genocid“ nad stanovništvom Gaze.

„Mi oštro osuđujemo ove napade koji su nezapamćeni u istoriji ljudskog roda i izražavamo solidarnost s narodom Palestine“, rekao je Faki liderima koji su ga pozdraili aplauzom.

Na samitu je govorio i palestinski premijer Mohamed Štajeh.

Odlazeći predsedavajući Afričke unije, predsednik Komorskih ostrva Azali Asumani, pozdravio je Južnu Afriku jer je tužila Izraela pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu i osudio „genocid Izraela u Palestini pred očima celog sveta“.

„Međunarodna zajednica ne sme da žmuri na zlodela koji se čine i koja haos nisu samo prouzrokovala u Palestini, već imaju katastrofalne posledice u celom svetu“, ukazao je Asumani.

Četvrtina žitelja Pojasa Gaze gladuje zbog rata koji je počeo napadom palestinskog Hamasa na Izrael 7. oktobra kada je poginulo gotovo 1.200 ljudi, a oko 250 su postali taoci.

Izrael oštro negira da vrši genocid u Gazi i tvrdi da radi sve što može da bi poštedeo civile i da samo napada borce Hamasa.

Izraelski zvaničnici kažu da je izbegavanje civilnih žrtava otežano taktikom Hamasa da se skriva u civilnim područijima.

Tokom prošlogodišnjeg samita Afričke unije predstavnik Izraela je udaljen sa sastanka zbog spora o statusu posmatrača koja ta država ima u organizaciji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.