U trendu

Lutovac za BETU: Ključne preporuke ODIHR za unapređenje izbornog procesa nisu ispunjene

Lider Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac rekao je danas, povodom novog poziva predsednice parlamenta na sastanak o unapređenju izbornog procesa, da „ključni preduslovi“ Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) o tome nisu ispunjeni.

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić je juče svim poslaničkim grupama uputila poziv za novi sastanak u četvrtak, 11. april, o unapređenju izbornog procesa, saopštio je u ponedeljak njen kabinet.

To je uradila „u želji da se u okviru Narodne skupštine, kao institucije sa najvećim demokratskim kapacitetom, nastavi dijalog o temi oko koje nesumnjivo postoji širok politički konsenzus, a to je primena svih preporuka ODIHR usmerenih ka unapređenju izbornog procesa u Srbiji“, saopšteno je.

Lider DS je u izjavi za agenicju Beta podsetio da je „Brnabić raspisala izbore za Beograd“, te da je Srpska napredne stranka sakupila potpise za izbore i da, kako je naveo, „u režimskim medijima ne prestaje kampanja za listu Aleksandra Vučića“.

„A oni bi sada da daju privid pluralizma i uključenosti opozcije i civlnog društva u proces unapređenja izbornih uslova“, rekao je Lutovac.

Naveo je da, „međutim, ključni preduslovi ODIHR nisu ispunjeni“ a među kojima je, kako je kazao, „da se preporuke sprovedu na vreme (znatno pre raspisivanja izbora) kako bi mogle da utiču na poboljšanje izbornih uslova.“

Prema njegovim rečima, tu spada i „da opozicija i građansko društvo budu na vreme uključeni u proces izmene izbornih uslova“.

Kako je naveo, „nijedna od ove dve preporuke koje su preduslov za stvarne promene – nije uvažena“.

„Prema tome, postavlja se pitanje svrsishodnosti učestvovanja u ovoj predstavi namenjenoj međunaronoj zajednici i neinformisanim građanima Srbije“, kazao je on.

Rekao je da su to „neki od mnogobrojnih razloga da se ne ide na taj sastanak“ a da postoji „samo jedan razlog zbog kojeg bi moglo da se ode“.

„Taj jedan razlog je prihvatanje dopune dnevnog reda i usvajanja tri zahteva koje predstaaljaju minimum-minimuma za izlazak na izbore i dogovor o novom terminu za objedinjene lokalne izbore sa beogradskim, do kada bi mogle da se spovedu preporuke ODIHR“, kazao je Lutovac.

Brnabić je najavila i da će „u fokusu sastanka biti radne verzije izmena zakona koje je u svrhu primene preporuka ODIHR pripremila Radna grupa Vlade za saradnju sa OEBS“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.