Maja Sever za Betu: Ne vidim volju vlasti da Srbiju vodi ka evropskim medijskim standardima

Predsednica Evropske federacije novinara Maja Sever izjavila je da se i u Evropi postavlja pitanje da li su u Srbiji medijsko okruženje i medijska regulativa usaglašeni sa evropskim standrdima, ali da ona ne vidi političku volju srpskih vlasti da uopšte vodi zemlju u tom smeru.

Sever je za Agenciju Beta rekla da su je u poslednje vreme, a posebno nakon govora predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lejen da proširenje EU treba uzbrzati, kolege iz novinarskih organizacija Evrope češće pitali da im objasni problem sa medijskim zakonodavstvom i okruženjem u Srbiji.

Ta pitanja su bila, kako je objasnila, da kaže da li stvarno misli da medijsko okruženje i medijska regulativa u Srbiji usaglašeni sa evropskim standardima i zahtevima, da bi put ka EU bio širom otvoren.

„Ja naravno ne mislim. Hrvatska je prošla pristupne pregovore, iz medijske perspektive te dve godine pre ulaska u EU, pa to su bile zlatne godine za medijske slobode u Hrvatskoj, a onda je opet pošlo na dole. Ali ta priprema, kada su vladajući bar glumili da će pratiti zahteve koje pred njih donosi Evropska unija, je za nas bilo sjajno. Ja ne vidim pravu političku volju i prave političke promene u tom smeru u Srbiji“, rekla je Sever.

Na pitanje da li Evropa ignorište stanje medija u Srbiji, ona je rekla da je jasno da je u svakodnevnom radu novinarka i novinarki stanje još gore nego na papiru.

„Tako da na pitanje da li se pita Evropa kakvo je stanje u Srbiji, pita se i mislim da je to znakovita poruka za vašu vlast. Nisam sigurna da se neke stvari neće ozbiljno menjati i ozbiljnije im se pristupati“, rekla je Predsednica Evropske federacije novinara.

Ona je istakla da je posebno brine žurba sa kojom je Vada Srbije pristupila izmenama medijskih zakona i istakla da ukoliko se ostvari plan da ti zakoni u skupštini budu razmatrani zajedno sa Budžetom, onda to znači da se niko ozbiljno neća baviti time.

„Hrvatska vlada i ministarstvo su početkom leta takođe predložili loše medijske zakone, mi smo napravili veliku buku na evropskom nivou i oni su povukli taj predlog, iskoristili smo tu polugu da ipak nekakav Brisel učestvuje i ima nekakav uticaj. Ja se uvek nadam, čini mi se uzaludno, da su namere vaše vlade iskreno evropske, ali očito nisu. Mene zabrinjava, koji su motivi zbog čega će se sada na ‘o-ruk’ donositi zakoni, a još nismo stigli sa pravnim stručnjacima podrobno da ih analiziramo“, rekla je Sever.

Ona je u razgovoru za Agenciju Beta istakla da su još pri prvom nacrtu zakona o elektronskim medijima apostrofirani problemi u radu REM-a te da joj nije jasan motiv da se takvi zakonu isvoje pre izbora u decembru.

„Mi možemo samo o tome da pričamo, da upozoravamo Evropsku komisiju i druge evropske institucije“ rekla je Maja Sever za Betu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.