U trendu

Makron upozorio da cilj Izraela – 'totalno uništenje Hamasa' znači deset godina rata

Francuski predsednik Emanuel Makron je danas upozorio Izrael da njegov cilj – „totalno uništenje Hamasa“, palestinskog islamističkog pokreta u Gazi, treba da bude „preciziran“ jer postoji rizik da to znači deset godina rata.

„Potpuno uništenje Hamasa, šta je to? Da li neko misli da je to moguće? Ako je tako, rat će trajati deset godina. Mislim da niko ozbiljno ne zna da definiše taj cilj. Dakle, treba da se taj cilj precizira“, rekao je Makron novinarima u Dubaiju tokom Međunarodne konferencije o klimi (COP28).

On je rekao da dobra borba protiv terorizma ne znači „sistematično i stalno bombardovanje“.

Izrael je posle sedmodnevnog primirja u petak nastavio napade na Gazu kao odgovor na upad Hamasa na izraelsku teritoriju 7. oktobra. Izrael je ranije saopštio da je njegov cilj potpuno uništenje Hamasa koji je na vlasti u Pojasu Gaze.

Makron je rekao da treba udvostručiti napore da bi se postigao trajni prekid vatre u tom ratu.

„Nastavak borbi u pojasu Gaze…  zabrinjava i tema je mnogih razgovora“ u Dubaiju, rekao je Makron.

„Ta situacija zahteva da se udvostruče napori da bi se postigao trajni prekid vatre, obezbedilo oslobađanje svih talaca koje još drži Hamas i dostavila stanovništvu Gaze pomoć koja mu je hitno potrebna, i da se Izraelu da sigurnost da je njegova bezbednost ponovo uspostavljena“, rekao je Makron.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar