U trendu

Marinković: RIK priprema teren za zanemarivanje neregularnosti na izbornim mestima

Redovni profesor Pravnog fakulteta i stalni član Republičke izborne komisije Tanasije Marinković rekao je danas da je na poslednjoj, 15. sednici Republičke izborne komisije, odbijen predlog svih članova izabranih u ime opozicionih partija za promenu forme zapisnika o radu izbornih komisija.

„Predlog je bio da se primedbe o nepravilnostima na biračkim mestima unesu u zapisnike o radu biračkih odbora. Do sada su se ove primedbe iznosile u vidu priloga koji su se sistematski ‘gubili’ na putu od biračkog mesta do izborne komisije, tako da nismo imali zvaničnu evidenciju o kršenju izbornih prava na biračkim mestima“, istakao je Marinković.

On je dodao da je na beogradskim izborima 2022. takvih situacija bilo na 120 biračkih mesta, od ukupno 1170, što znači da je bilo nepravilnosti na čak 11 odsto biračkih mesta, koje nisu imale nikakav pravni ishod.

„Istovremeno, Zakon o izboru narodnih poslanika je više nego jasan – primedbe članova biračkog odbora sastavni su deo zapisnika o radu biračkog odbora. Republička izborna komisija donela je očigledno nezakonitu odluku uprkos ubedljivim pravnim kontraargumentima, što već izaziva sumnju da će na predstojećim izborima doći do neregularnosti koje neće moći da dobiju odgovarajuću zakonsku sankciju“, zaključio je Marinković.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Пошаљи коментар