U trendu

Matić (ANEM): Nedopustivo da političari svojim neodmerenim izjavama generišu nasilje nad novinarima

Predsednik Upravnog odbora Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) Veran Matić ocenio je, na promociji monitoringa za decembar u Šapcu, da je nedopustivo da političari ili predstavnici državnih institucija, svojim neodmerenim izjavama, budu generatori za hajke na novinare i njihovo targetiranje, saopšteno je danas.

„Posebno zabrinjava kontinuirano proganjanje i pretnje Isidori Kovačević, urednici Podrinskih novina iz Šapca i nekažnjivost vezana za ranije pretnje koje je doživljavala sa štampanim poternicama lepljenim po gradu. U decembru monitoring posebno ističe pretnje Uglješi Bokiću i redakciji Cenzolovka. Ova redakcija je meta pretnji i u prvoj polovini januara zbog pisanja o proganjanju novinara N1 i Nove S“, rekao je Matić u saopštenju.

On je naveo da je važno brzo reagovanje policije i tužilaštva kao što je bilo u slučaju pretnje novinaru Danasa Vojinu Radovanoviću, čiji je sudski epilog nastupio u decembru, uslovno godina dana zatvora i zabrana prilaska i komunikacije.

„Tokom prezentacije Matić je ukazao da smo se nakon decembrarskih izbora suočili sa demonstracijama na kojima su se na udaru našli novinari zbog čega je predložio održavanje sastanka između predstavnika policije i predstavnika Stalne radne grupe za bezbednost novinara na kojem su bili prisutni Dragana Bjelica (UNS) i Rade Đurić (NUNS)“, navedeno je u saopštenju.

Promocija monitoringa ANEM-a održana je u sklopu tog sastanka.

Izradu i prezentaciju monitoringa u okviru projekta „Sistem prevencije nasilja i zaštite novinara“ podržala je Evropska komisija kroz program podrške nezavisnim medijima u Srbiji i medijsko odeljenje Misije OEBS-a u Srbiji.

Promocija decembarskog mesečnog medijskog monitoringa ANEM-a održana je u prisustvu predstavnika SRG, tužilaštva, policije, novinara i medijskih radnika iz Šapca, Valjeva i Loznice.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar