U trendu

Mediji: Rumunija izdvaja oko tri milijarde evra za nabavku 298 borbenih vozila pešadije

Rumunija planira da nabavi 298 borbenih vozila pešadije za svoje oružane snage, za šta je Vlada u Bukureštu pripremila višegodišnji budžet od oko tri milijarde evra, prenosi portal Balkanska bezbednosna mreža. 

U konkurenciji su špansko-austrijski ASCOD (Dženeral Dejnamiks Lend Sistems), nemački Links (nemački Rajnmetal), švedski CV-90 (BAE Sistems) i južnokorejski Redbek a Rumunija planira opremanje tri mehanizovane brigade sa 246 vozila u periodu do 2031. godine, a zatim još 52 posle 2031. za stratešku i operativnu rezervu.

Time će značajno ojačati oklopno-mehanizovane jedinice jer sada samo jedna brigada koristi takve guseničare i to MLI-84 Žderul proizvedene u domaćim fabrikama po sovjetskoj licenci, i modernizovane topom Oerlikon 25 mm i protivoklopnim raketama Spajk.

Sva vozila koje se nude imaju slične taktičko-tehničke karakteristike, ali će važnu ulogu u odluci Bukurešta imati mogućnost da se jedan broj vozila ili pojedini delovi proizvode u Rumuniji, zatim politički odnosi i uslovi za obuku, održavanje i dugogodišnje stabilno snabdevanje rezervnim delovima.

ASCOD je borbeno vozilo pešadije koje zajednički prave austrijski Štajer Dajmler Puh i španska podružnica američke firme Dženeral Dajnamiks. Glavno naoružanje je top kalibra 30 milimetara na kupoli izraelske kompanije Elbit, koja se inače proizvodi i u Rumuniji u kooperaciji sa domaćim UMB ( Uzina Mecanică Bucharest). 

Do sada je proizvedno više od hiljadu ASCOD-a i najveći korisnici su Oružane snage Španije i Oružane snage Austrije a osim borbenog vozila pešadije, ASCOD može biti nosač minobacača, pontonskog mosta, protivoklopnih raketa, pa čak i manji tenk sa topom kalibra 120 milimetara.

Links (Lynx) je još jedna od opcija za rumunske kopnene snage, posebno zbog činjenice da proizvođač, nemačka kompanija Rajnmetal, već sarađuje sa Rumunijom u proizvodnji baruta.

Borbeno vozilo pešadije Links teško je 38 tona u verziji KF31 i 50 tona u težem vozilu KF41, ima tri stalna člana posade i iskrcno odeljenje pešadije od šest vojnika. Links je takođe guseničar modularnog tipa, tako da se može napraviti više varijanti vozila, sa različitom opremom i više nivoa oklopne zaštite.

Naoružanje je smešten u kupolu LANCE i čine ga top kalibra 30 ili 35 milimetara, dometa tri kilometra a uz kupolu najčešće ide lanser protivoklopnih raketa i daljinski upravljivi mitraljez kalibra 7,62 mm. Oklop štiti posadu od dejstva protivtenkovskog naoružanja, municije srednjeg kalibra.

CV90 je borbeno vozilo pešadije koje je najduže u upotrebi jer se proizvodi u Švedskoj još od 1984. godine. Koriste ga pored Švedske i oružane snage Danske, Finske, Norveške, Estonije i Holandije. Proizvodi ga švedska ispostava multinacionalne kompanije BAE Sistems.

Osnovno naoružanje mogu biti topovi kalibra 30, 35 ili 40 milimetara ili snažniji od 105 ili 120 milimetara a postoje verzije kao što su nosač minobacača, protivavionski top sa radarom, inženjerijsko, komandno i sanitetsko vozilo. 

Posadu čine tri stalna člana i iskrcno odeljenje od osam pešadinaca. Vozilo je teško 38 tona, a motor od 550 konskih snaga kreće se maksimalnom brzinom od 70 kilometara na čas.

Iskustva iz rata u Ukrajini, konkretno jedine formacije koja ga koristi, 21. mehanizovane brigade ukrajinske vojske, kaže da je borbeno vozilo pešadije CV90 veoma upravljivo, posebno na mekom terenu.

Jedna od opcija za novo borbeno vozilo pešadije – guseničara za rumunsku vojsku je i južnokorejski Redbek (AS 21 Redback) proizvođača Hanva (Hanwha) čije je pogone nedavno posetila grupa rumunskih novinara i stručnjaka.

Vozilo je teško 43 tone kada ima čelične gusenice ili 40 u verziji sa gumenim gusenicama i ima tri stalna člana posade i iskrcno odeljenje pešadije od osam vojnika.

Posadu od dejstva protivoklopnih i drugih vođenih projektila štiti aktivni sistem Čelična pesnica (Iron Fist) izraelske proizvodnje koji se dobro pokazao, kako na opitovanju u izraelskoj i Vojsci SAD, tako i na terenu u borbenim dejstvima. 

Opcije naoružanja su višestruke a za Rumuniju je dobro to što Redbek može da prihvati kupolu koja se već proizvodi u domaćim fabrikama po licenci izraelske firme Elbit. Kupola nosi top kalibra 30 milimetara, spregnuti mitraljez MAG58 kalibra 7,62 i protivoklopne rakete Spajk 2 LR (Long Range – veliki domet) ili američki Džavelin.

Motor od 1.000 konjskih snaga omogućava maksimalnu brzinu od 65 kilometara na čas i autonomiju kretanja sa punim rezervovarom goriva od 520 kilometara.

Ekonomski aspekt nabavke borbenog vozila pešadije je takav da ide na ruku južnokorejskom vozilu. Na primer, Rumunija će postati logistički centar za održavanje samohodnih haubica K9 južnokorejske proizvodnje i za te potrebe kompanije Hanva koja pravi i Redbek, zaposliće se 100 do 200 domaćih radnika.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.