U trendu

Mediji: Rumunija uz tehnološku pomoć Izraelaca ulaže u razvoj artiljerije

Rumunska kompanija CN Romarm, koju je formirao klaster najznačajnijih fabrika tamošnje vojne industrije, oformiće zajedno sa izraelskom firmom Elbit sistems zajednički Centar za razvoj artiljerije, koji treba da stvori uslove za bolju saradnju u oblasti proizvodnje artiljerijskih orudja i municije velikog kalibra na evropskom tlu.

Kako prenosi portal Balkanska bezbednosna mreža, pregovorima je utvrdjeno da će Centar za razvoj artiljerije biti formiran u Rumuniji, uz tehnološku pomoć Izraelaca, sa ciljem da se u toj zemlji stvori naučna, industrijska i kadrovska baza potrebna za dugoročnu i samostalnu proizvodnju sredstava iz te oblasti.

Dogovoreno je da se u Rumuniji proizvode veoma značajni segmenti orudja ATMOS, napredne samohodne haubice kalibra 155 milimetara i maksimalnog dometa od 40 kilometara.

Predviđeno je da CN Romarm deluje kao sistem integrator, odnosno kompanija koja će okupljati i koordinirati rad ostalih firmi koje će biti zadužene za nešto više od 50 odsto svih delova tog haubičkog sistema.

Takođe će biti obezbeđeni uslovi za dugoročnu podršku, odnosno formiranje evropskog „haba“ koji će služiti za održavanje haubica za rumunsku vojsku i eventualne druge lokalne korisnike u regionu Evrope.

Dogovor je napravljen imajući u vidu da, ne samo Rumunija, već i sve veći broj NATO i zemalja Evropske unije ima snažnu potrebu da svoje oružane snage opremi savremenim haubicama kalibra 155 milimetara.

Taj pravac je usvojen nakon što su iskustva rata u Ukrajini jasno pokazala da vreme masovnih artiljerijskih duela nije stvar prošlosti, kako se dugo pogrešno verovalo.

Iz kompanije Elbit sistems navode da plan predviđa prisustvo na rumunskom tržištu od najmanje 25 godina, kao i da saradnja sa CN Romarm za posledicu treba da ima dalji razvoj i unapređenje haubice ATMOS za eventualne kupce iz trećih zemalja u

Evropi.

Za buduću bazu određena je kompanija Automekanika iz Morenija, koja je ranije proizvodila oklopne transportere Zimbru (rumunska licencirana kopija sovjetskog BTR-80), kao i amfibijske oklopnjake SAUR 1 i SAUR 2.

Ta kompanija do sada nije proizvodila artiljerijske granate kalibra 155 milimetara, ali se radi na uspostavljanju nove proizvodne linije koja bi i to omogućila a investicioni projekat pravda se rastućom potražnjom za artiljerijskim granatama zemalja NATO i

EU.

Deo tako proizvedenih granata sigurno će naći svoj put i do Ukrajine, s obzirom da su zalihe NATO zemalja koji pomažu toj zemlji pri kraju.

Posmatrači ocenjuju da je uspostava tih proizvodnih kapaciteta u Rumuniji posledica i neuspeha Evropske unije da ispuni svoje obećanje o isporuci milion artiljerijskih granata Ukrajini tokom 2023. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar