U trendu

Mediji: U naoružanju KBS i turske protivoklopne rakete dometa četiri kilometra

Kosovske snage bezbednosti (KBS) uvele su u naoružanje turski protivoklopni sistem OMTAS, namenjen uništavanju svih vrsta tenkova i oklopnih vozila na daljini do četiri kilometra, prenosi portal Balkanska bezbednosna mreža.

Novo sredstvo u naoružanju KBS prikazano je 27. novembra, tokom obeležavanja „Dana Snage-Vojske Kosova“ u kasarni „Adem Jašari“ u Prištini.

Sistem OMTAS ima domet od 0,2 do četiri kilometra i opremljen je tandem kumulativnom bojevom glavom koja probija oklop svih savremenih tenkova i oklopnih vozila, navodi se na sajtu proizvođača, turske kompanije „Roketsan“.

Poput američkog sistema „Džavelin“, turski OMTAS može da pogodi cilj udarom odozgo ili spreda.

Ima dva modela gađanja – „ispali i zaboravi“ gde posle lansiranja raketa leti do cilja bez navođenja operatera, i „ispali i ispravi“ kada operater može da promeni cilj koji gađa.

Raketa se navodi na cilj na osnovu infracrvenog zračenja, odnosno toplote koju emituju motori tenkova i vozila, lansiranje može da se obavi i iz zaklona, a raketa se kontroliše putem radio linka.

Brzina projektila nije navedena, a činjenica da se do cilja navodi putem radio linka, ostavlja bar teoretsku mogućnost da se raketa „zbuni“ elektronskim dejstvima ili infracrvenim mamcima.

Težina sistema sa tronošcem, upravljačkom stanicom i raketom u lansirnoj cevi iznosi 36 kilograma.

Vlasti u Prištini su i prvi vidljivi korisnik protivoklopnog sistema OMTAS van Turske iako su iz kompanije „Roketsan“ još u martu 2022. godine objavili da je sistem kupilo više korisnika u Evropi i Africi.

Oružane snage Turske koriste OMTAS u dve varijante, mobilnu varijantu sa tronošcem i verziju koja se lansira sa oklopnog vozila.

Prvi put je javno prikazan u maju 2023. godine tokom multinacionalne vežbe „Branilac Evrope 2023“ koju je na više lokacija širom Evropse organizovala Vojska SAD.

Amerikanci su pred sam kraj izbacili Kosovske snage bezbednosti sa te vežbe, zbog zauzimanja zgrada srpskih opština na severu Kosova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar