Međunarodni dan čaja obeležen u Evropi izložbama i degustacijama

Uzgoj čaja ne samo da doprinosi poljoprivrednoj privredi, već promoviše održive poljoprivredne prakse i očuvanje životne sredine.

Međunarodni dan čaja 2024. obeležen je 21. maja u Rimu i Beogradu umetničkim performansima vezanim za čaj, raznovrsnim degustacijama i duboko angažujućim predavanjima o kulturi čaja.

Kako prenosi Sinhua, Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO) organizovala je događaj u svom sedištu u glavnom gradu Italije Rimu, fokusirajući se na ključnu ulogu koju su žene imale u industriji čaja i pristupe da im se pomogne da prevaziđu izazove sa kojima se suočavaju.

„Žene igraju ključnu ulogu u industriji čaja, značajno doprinoseći njenoj održivosti, produktivnosti i razvoju zajednice“, rekao je generalni direktor FAO Ću Dongju u svom uvodnom govoru, dodajući da njihov doprinos podupire ekonomsku održivost industrije, društveno tkivo i održivi razvoj.

Uzgoj čaja ne samo da doprinosi poljoprivrednoj ekonomiji, već promoviše održive poljoprivredne prakse i očuvanje životne sredine, napomenuo je Ću.

Specijalni čajevi iz Kine, Azerbejdžana, Indonezije, Kenije, Rusije i Šri Lanke, uključujući poznate kineske sorte čaja kao što su Longđing, Pu-erh i čaj od jasmina, bili su prikazani na događaju, privlačeći stotine posetilaca da uživaju u njihovom ukusu i istražuju kulturu čaja.

U Kineskom kulturnom centru u Beogradu, oko 200 zvaničnika, studenata i ljubitelja čaja okupilo se 21. maja da proslavi peti Međunarodni dan čaja. Uživali su u tradicionalnoj kineskoj umetnosti čaja i probali Ansi Tieguanjin, specijalni čaj iz Ćuandžoua, primorskog grada u istočnoj kineskoj provinciji Fuđian.

Svečani događaj su organizovali Ambasada Kine u Srbiji, Ministarstvo kulture Srbije i Ministarstvo turizma i omladine.

Stanko Blagojević, pomoćnik ministra kulture Srbije, izrazio je zadovoljstvo zbog jačanja kinesko-srpskih veza, napominjući da nematerijalno nasleđe, poput kineske ceremonije ispijanaj čaja, predstavlja „čvrstu vezu“ dva naroda i kulture.

„Ovako učimo da radimo zajedno i da svaki korak bude značajan napredak“, rekao je on.

Dunja Denić, pomoćnica ministra turizma i omladine Srbije, takođe je na skupu rekla da su prijateljstvo i saradnja sa Kinom zaista važni, posebno u turizmu, gde su rezultati izrazito pozitivni i ohrabrujući.

Ambasador Kine u Srbiji Li Ming je u video poruci prisutnima izrazio nadu da će srpski prijatelji „ceniti kulturu čaja, i zajednički promovisati kulturnu razmenu i saradnju Kine i Srbije“.

Međunarodni dan čaja, koji su ustanovile Ujedinjene nacije 2019. godine, obeležava se svake godine 21. maja kako bi se podigla globalna svest o istorijskom, kulturnom i ekonomskom značaju čaja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.