U trendu

Meštani Gornjih Nedeljica blokirali vozilo Geo oila jer je troje putnika razgledalo njihove njive

Članovi udruženja Zaštitimo Jadar danas su traktorima blokirali vozilo sa oznakom Geo oila i troje putnika iz tog vozila koji su razgledali i fotografisali njihove njive i dolinu reke Korenite, rekao je za Betu član tog udrženja Zvonko Kokanović.

On je rekao da su od tih radnika zatražili neki dokument za identifikaciju, ali su oni odbili da ih daju i pruže objašnjenje šta tu rade.

„Jedan od radnika je naš meštanin i mislim da radi u putarskoj firmi Behtel, a dvojica su stranci“, rekao je Kokanović.

Kokanović je rekao da su poljoprivrednici traktorima obavljali setvu kada su uočili vozilo i prišli su da pitaju ko su putnici i šta rade, sumnjajući da nešto ispituju u vezi projekta „Jadar“ koji je trebalo da realizuje kompanija Rio tinto.

Kasnije su se blokadi priključili i drugi poljoprivrednici na traktorima sa obližnjih njiva, a kako su putnici odbili da objasne sa kojim su ciljem fotografisali teren, pozvali su policiju koja je ubrzo stigla.

Nakon toga su, kako je rekao Kokanović, svi otišli svojim vozilima, ali su poljoprivrednici, njih nekoliko, pozvani da daju izjave policiji, ali da ne zna da li će izjave dati i ljudi iz vozila.

Kokanović je rekao da je firma Geo oil angažvana da obezbeđuje imanja koje je Rio tinto kupio od meštana zbog otvaranja rudnika litijuma u dolini reke Jadar kod Loznice.

Vlada Srbije je u januaru 2022. godine, zbog pritiska javnosti zbog opasnosti po životnu sredinu, zaustavila realizaciju projekta „Jadar“ i ukinula sve dozvole.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.