Milivojević za Betu: Vučić zabrinut zbog Evropskog parlamenta

Politikolog Cvijetin Milivojević izjavio je danas da je predsednik Aleksandar Vučić veoma zabrinut zbog očekivanog izveštaja i rezolucije Evropskog parlamenta (EP) o izbornim neregularnostima u Srbiji i da je njegova izjava da „nije naročito zainteresovan za stav EP“ poruka domaćem biračkom telu.

Milivojević je agenciji Beta kazao da je Vučićeva politička deviza „reči su važnije od dela“, i da iza njegovih reči ne ostaje ništa što je vredno spomena.

„Reakcije Evropskog parlamenta, na izborne neregularnosti u Srbiji, Vučića su apsolutno zabolele jer na njih ne može da utiče, bez obzira kakvi će biti izveštaj i rezolucija EP. Sada je internacionalizovano pitanje ne samo parlamentarnih i pokrajinskih izbora, već i lokalnih. Vučić je došao u problem sličan kakav je Slobodan Milošević imao u kasnu jesen 1996. godine posle čega su poništeni izbori u više od 40 gradova“, rekao je politikolog.

Prema njegovim rečima, pritisci međunarodne zajednice zbog izbornih neregularnosti na Vučića će biti sve veći.

„Očekujući sve veće pritiske Vučić pokušava da podmiri neke želje Zapada kao što je priznavanje RKS tablica i prećutno prihvatanje ukidanja dinara na Kosovu i Metohiji. On posle izbora 17. decembra nastoji da udovolji Zapad šaljući poruku da je konstruktivan po piitanju Kosova i da ispunjava sve njihove zahteve, ali to mu, bar za sada, nije prošlo. Zanimljivo je i da se po pitanju ukidanja dinara na Kosovu, Vučić, njegovi koalicioni partneri i mediji nisu puno nasekirali“, ocenio je Milivojević.

Naglasio je da je Vučić spreman na mnoge ustupke samo da Zapad „zažmuri“ na izbornu krađu u Beogradu.

„Mislim da se on preračunao u tome i ako hoće da se izvuče iz ozbiljnog problema morao bi da što pre obnaroduje da će izbori u Beogradu biti ponovljeni. U protivnom, doći će u situaciju da će izbori biti poništeni“, rekao je Milivojević.

Na pitanje da li će naredni i eventualno ponovljeni izbori biti održani pod ravnopravnim uslovima za sve učesnike, Milivojević je kazao da je do sledećih izbora (poslednji rok početak juna) ostalo malo vremena da bi se izborni uslovi značajnije promenili.

„Ne verujem da će se promeniti medijski uslovi, a jedino zašta ima vremena je da se birački spisak pročisti. Vučića, odnosno predsednika Skupštine Srbije, Ustav obavezuje da na proleće raspiše i lokalne izbore na Kosovu, ako to ne učini počiniće krivično delo“, zaključio je Milivojević.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 27. januara u Skoplju da „nije naročito zainteresovan“ za to šta će biti preporuka i odluka Evropskog parlamenta u vezi s ocenom izbora održanih 17. decembra u Srbiji.

Vučić je rekao da je ranija preporuka Evropskog parlamenta, zemljama koje nisu priznale nezavisnost Kosova, bila da ga priznaju.

„Uvek će donositi preporuke protiv Srbije, zahvalićemo se i nastaviti svojim putem. Ne mogu da objasnim koliko sam se nasekirao i koliko neću moći da spavam do 8. i 9. februara (kada se očekuje odluka Evropskog parlamenta) ili bilo kojeg drugog datuma“, rekao je Vučić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.