Ministarstvo: Broj upisanih u birački spisak ne može se porediti sa brojem stanovnika iz popisa

Ministarstvo Srbije za državnu upravu i lokalnu samoupravu (MDULS) saopštilo je danas da se broj upisanih građana u birački spisak ne može porediti s brojem stanovnika iz popisa stanovništva.

Ministarstvo je to ukazalo povodom saopštenja koalicije „Nacionalno okupljanje“ jer je Srpski pokret Dveri iz te koalicije ranije saopštio da je Loznica „grad za enciklopediju ‘Verovali ili ne’ “ jer po popisu iz 2022. godine ima 72.062 stanovnika, a po zvaničnom vladinom sajtu ima 75.677 birača u biračkom spisak, od čega 59.403 punoletnih birača.

„To znači da ovaj grad ima preko 16.000 više birača nego punoletnih stanovnika“, navele su Dveri i najavile da će uputiti zvaničnu prijavu službi OEBS-a za nadzor izbora ODHIR.

Ministarstvo je objasnilo da „popis stanovništva predstavlja faktički broj građana jer se radi po principu anketiranja građana koji su dostupni da daju podatke u trenutku popisa i na dobrovoljnoj je bazi, dok je jedinstveni birački spisak evidencija svih punoletnih građana koji su državljani i imaju prebivalište u Srbiji“.

Navedeno je da se birač upisuje u birački spisak po mestu prebivališta, a birač koji ima boravište u inostranstvu poo poslednjem prebivalištu pre odlaska u inostranstvo, odnosno po poslednjem prebivalištu jednog od njegovih roditelja, s tim što se u birački spisak upisuju i podaci o njegovom boravištu u inostranstvu.

Takođe, „interno raseljeno lice upisuje se u birački spisak po mestu gde je prijavljeno kao interno raseljeno lice“.

Navedeno je i da Ministarstvo unutrašnjih poslova podatke iz službenih evidencija o prebivalištu i boravištu građana dostavlja MDULS koje ih razvrstava po vrstama promena i dostavlja nadležnim opštinskim, odnosno gradskim upravama.

MDULS preuzima i podatke iz Registra matičnih knjiga koji se odnose na činjenicu smrti i druge podatke od značaja za ažururanje biračkog spiska i dostavlja ih elektronskim putem navedenim upravama.

„Podatak o biraču u biračkom spisku isključivo je uslovljen podacima iz drugih službenih evidencija“, zaključilo je MDULS.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.