U trendu

Ministarstvo odbrane: Taktička uvežbavanja specijalnih snaga Vojske Srbije

Specijalne snage Vojske Srbije koje učestvuju na združenoj taktičkoj vežbi s bojevim gađanjem „Vihor 2024“, započele su sa realizacijom taktičkih vežbi i uvežbavanja na više lokacija van rejona mirnodopskog baziranja, saopšteno je danas. 

Ministarstvo odbrane u saopštenju navodi da borbeni timovi iz sastava Odreda vojne policije specijalne namene „Kobre“, uz podršku helikopterske jedinice Ratnog vazduhoplovstva i PVO, realizuju zadatke u pokretu i uvežbavaju izvođenje specijalnih dejstava u protivterorističkoj operaciji u ruralnoj sredini.

„Rešavanjem složenih taktičkih zadataka, pripadnici jedinice usavršavaju postupke i procedure prilikom pretresa terena, okruženja i uništenja terorističkih grupa, primenu aktivnih i pasivnih mera protiv uočenih bespilotnih letelica i daljinski pilotiranih vazduhoplova i medicinsku evakuaciju vazdušnim putem“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da jedinice 63. padobranske brigade „uvežbavaju vertikalni manevar, uz posedanje novih rejona baziranja u pripremi za sledeće etape vežbe, dok timovi 72. brigade za specijalne operacije realizuju obuku za borbu u ruralnoj sredini“.

Vežbe snaga Vojske Srbije, uz svakodnevno povećanje njihovog intenziteta i složenosti, realizovaće se do 21. aprila na stalnim i privremenim poligonima Vojske Srbije.

Cilj dvonedeljne združene vežbe je dalje unapređenje osposobljenosti komandi i jedinica za pripremu i izvođenje borbenih operacija, za organizovanje sadejstva, saradnje i zaštite snaga, kao i za kontrolu teritorije i logističku podršku snaga u zoni operacije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.