U trendu

Ministarstvo Srbije za ljudska prava: Pašalić 2021. nije imao primedbe na rodno osetljiv jezik

Ministarstvo Srbije za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog saopštilo je danas povodom najave Zaštitnika građana o pokretanju postupka ocene ustavnosti odredbi Zakona o rodnoj ravnopravnosti, da je zaštitnik učestvovao u donošenju tog zakona 2021. godine i da tada nije imao primedbe.

Pašalić je povodom Dana maternjeg jezika, 21. februara, najavio – bez dodatnog objašnjenja -„pokretanje postupka ocene ustavnosti odredbi Zakona o rodnoj ravnopravnosti koje se odnose na upotrebu rodno osetljivog jezika“.

Ministarstvo je na to odogovorilo da je prilikom izrade Nacrta tog zakona Zaštitnik građana imao dva predstavnika u Posebnoj radnoj grupi koje se ni na jednom sastanku nisu usprotivili niti preneli negativan stav Pašalića o tom propisu.

navedeno je da je Ministarstvo blagovremeno informisalo javnost preko portala e-Uprava da počinje pripremu Nacrta zakona o rodnoj ravnopravnosti i pozvalo sve zainteresovane strane da do 20. februara 2021. godine učestvuju u javnim konsultacijama, a održana je i javna rasprava.

„U mišljenju Zaštitnika građana o Nacrtu zakona o rodnoj ravnopravnosti od 14. aprila 2021 koje je potpisao Zoran Pašalić, posebno je istaknut kvalitet teksta Nacrta zakona i njegovih rešenja“ – navelo je Ministarstvo i dodalo da ni prilikom procedure usvajanja Zakona o rodnoj ravnopravnosti u Skupštini Srbije 24. aprila 2021. Zaštitnik građana nije iskoristio dodatnu mogućnost da dostavi amandmane.

Zaštitnik se nije oglašavao ni posle donošenja tog zakona za koji su glasala 163 poslanika, piše Ministarstvo, a nije ni 2023. godine, kada su se „zahuktale diskusije u javnosti o primeni rodno osetljivog jezika, iako je inicijativa za uvođenje nediskriminativnog govora potekla iz te institucije“.

„Zaštitnik građana Zoran Pašalić obavlja svoju funkciju u drugom mandatu, a jedna od njegovih nadležnosti je rodna ravnopravnost“ – konstatovalo je Ministarstvo i navelo da smatra da je „bilo dovoljno vremena da se upozna s delokrugom svog rada i dokumentima koja izlaze iz njegove institucije, te da, kao rukovodilac nezavisnog instituta, doprinese unapređenju oblasti zaštite prava žena, a ne da im to pravo osporava“, piše u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar