U trendu

MUP Srbije upozorio na opasnost od požara

Sektor Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije za vanredne situacije je danas pozvao građane da zbog veoma toplog i suvog vremena budu odgovorni i oprezni „prilikom upotrebe otvorenog plamena“ i da o eventualnom požaru odmah obaveste Vatrogasnu službu na telefon 193.

Zakonom o zaštiti od požara i drugim propisima su zabranjeni spaljivanje trave i niskog rastinja, ostataka strnih useva, spaljivanje smeća, loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume.

U protivnom slede novčane kazne: za fizička lica od 10.000 do 50.000 dinara, a za pravna od 300.000 do million dinara.

Uz apel je upozorenje da će Sektor za vanredne situacije i drugi ogranci MUP-a i inspekcije pojačati nadzor „radi nalaženja neodgovornih građana koji ne poštuju propise i njihovog procesuiranja“.

Pored toga, navedeno je da su u zgradama česti uzroci požara neispravne ili preopterećenje električne instalacije, neispravni električni uređaji ili ostavljanje uključenih električnih uređaja bez nadzora.

Apeluje se na građane da pre odlaska iz kuća i stanova obavezno provere da li su isključili električne uređaje, poput klima uređaja ili punjača mobilnih telefona.

Pošto predstoji sezona grejanja, građani treba da provere ispravnost i očiste dimnjake i provere ispravnost ložišta, piše u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar