U trendu

Najviše saobraćajnih nesreća izazvano je umorom poručuje kampanja Vozi odmoran

Najviše saobraćajnih nesreća u Srbiji izazvano je umorom i padom koncentracije vozača, zbog čega je EKO Srbija zajedno sa Agencijom za bezbednost saobraćaja pokrenula kampanju „Vozi odmoran“ u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Javnim preduzećem „Putevi Srbije“.

Kampanja „Vozi odmoran realizuje se sedmi put od 2016. godine i njen cilj je smanjenje broja saobraćajnih nezgoda, ali i smanjenje neželjenih ishoda tih nezgoda.

Vršilac dužnosti direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović naveo je da će kampanja trajati do 15. septembra i izneo podatak da je u saobraćajnim nezgodama u junu i julu 2022. godine poginulo 117 ljudi.

„Kampanja će sadržati vozila koja će se kretati duž tranzitnih pravaca, zaustavljaće se na svim odmorištima i putnicima će ukazivati na poruke kampanje. Kampanja je namenjena prvenstveno građanima Srbije, ali i svima onima koji tranzitiraju kroz Srbiju. U saradnji sa Upravom granične policije delićemo flejere sa porukama kampanje“, rekao je Stamatović na konferenciji u Beogradu.

Načelnik Uprave saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova Slaviša Lakićević izneo je podatke istakao je da je važnost ove kampanje njena realizacija u periodu kada postoji najveći tranzit i najveći broj učesnika u saobraćaju.

„U prvih šest meseci imamo znatno smanjenje broja saobraćajnih nezgoda za 16 odsto, kao i posledica saobraćajnih nezgoda za 26 odsto. U ovom periodu smo podneli oko 7.500 hiljada prekršajnih prijava, što je veći broj u odnosu na isti period prošle godine“, rekao je Lakićević.

Poruke kampanje „Vozi odmoran“ uključuju odmor na svaka dva sata vožnje u trajanju od 15 minuta, što češća hidratacija, izbegavati vožnju noću i korišćenje mobilnih telefona u toku vožnje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar