U trendu

Nastavljena konstitutivna sednica Skupštine Srbije

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su danas konstitutivnu sednicu raspravom o izboru predsednika parlamenta, potpredsednika i radnih tela.

Za predsednicu parlamenta, u kojem nakon decembarskih izbora prošle godine apsolutnu većinu ima koalicija oko Srpske napredne stranke, predložena je dosadašnja premijerka i poverenica beogradskog odbora SNS-a Ana Brnabić.

U jučerašnjoj raspravi narodni poslanik Milenko Jovanov pročitao je kratku biografiju Ane Brnabić, ali o njoj kao kandidatu gotovo da nije bilo reči.

Na sednici kojoj do izbora predsednika predsedava najstariji poslanik Stojan Radenović, izgovorene su teške optužbe na račun opozicije, između ostalog da im je ideologija nacizam i da žele da izazovu građanski rat.

Opozicije je uzvratila negodovanjem, bukom, transparentima o krađi izbora i performansom u kojem su poslanici držali statue Oskara, aludirajući na tekst istraživačkog portala KRIK u kojem se navodi da se u prepiskama narko bosa Darka Šarića posredstvom aplikacije Skaj navodi kodno ime „Oskar“, a deo javnosti izrazio je sumnju da je to nadimak predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Podršku izboru Ane Brnabić najavile su stranke vladajuće koalicije, dok je neće podržati „Srbija protiv nasilja“, koalicija „Nada“ i obe grupe Mi glas iz naroda.

Konstitutivna sednica, nakon izbora održanih 17. decembra prošle godine, počela je 6. februara, kada je potvrđen mandat novim poslanicima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.