U trendu

Nemački kontraobaveštajac i njegov saradnik, biznismen optuženi za špjunažu u korist Rusije

Jedan službenik nemačke kontraobaveštajne službe i njegov poznanik optuženi su za izdaju jer su navodno prosleđivali Rusiji poverljiva dokumenata, saopštili su danas tužioci.

Obaveštajac“ Karsten L.“ uhapšen je u Berlinu 21. decembra prošle godine, a drugi osumnjičeni, nemački biznismen „Artur E“, uhapšen je na aerodromu u Minhenu 22. januara kada je doputovao iz SAD.

Nemačka Federalna obaveštajna služba (BND) je u vreme prvog hapšenja saopštila da je uključila tužioce u slučaj odmah pošto je interna istraga potkrepila sumnje o izdaji.

Federalni tužioci su danas rekli da se Karsten u maju 2021. L. upoznao sa Arturom E. koji je bio u kontaktu sa izvesnim ruskim biznismenom povezanim sa ruskom obaveštajnom agencijom FSB.

Njih trojica su se navodno sastala u septembru 2022. i dogovorila da osetljive informacije BND-a proslede FSB-u.

Karsten L. je u dva navrata, od sredine septembra do početka oktobra prošle godine, pribavio devet dokumenata u vezi sa nemačkim projektom prikupljanja tehničkih obaveštajnih podataka, koje je odštampao ili fotograsao sa ekrana svog kompjutera, navodi se u saopštenju tužioca.

Zatim je Karsten L. taj materijal dao Arturu E, koji je spise fotografisao, odneo digitalizovane podatke u Moskvu, odštampao ih i na sastancima s ruskim oficirima ih predao FSB-u.

U septembru 2022. službenik FSB-a je Arturu E. dao spisak „pitanja od posebnog interesa“ i Karsten L. je pribavio odgovore, rekli su tužioci.

Po njihovim navodima, Karsten L. je dobio najmanje 450.000 evra od FSB-a, a Artur E. najmanje 400.000 evra u gotovini.

Artur E. je ovaj novac preuzeo u Moskvi u novembru 2022. godine.

Karsten L. je potom organizovao da Artur E, kada je doputovao u Nemačku, bude „prokrijumčaren“ pored nemačkih carinika, navodno iz profesionalnih razloga, tvrde tužioci.

Dvojica su optužena na sudu u Berlinu za „zajedničko izvršenje naročito teške izdaje“, rekli su tužioci i dodali su da su informacije, koje su prosleđene FSB-u, državna tajna.

Nemačka je postala jedan od vodećih dobavljača vojne i finansijske pomoći Ukrajini otkako je Rusija pokrenula invaziju na tu zemlju u februaru 2022. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar