Netanjahu krivi Bajdena za zadržavanje oružja, Amerikanci kažu da to nije cela priča

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je danas da Sjedinjene Države zadržavaju oružje i da to usporava ofanzivu Izraela u gradu Rafi na jugu Gaze, gde su borbe pogoršale ionako strašnu humanitarnu situaciju za Palestince.

Predsednik Džozef Bajden odložio je isporuku određenih teških bombi od maja zbog zabrinutosti zbog izraelskog ubijanja civila u Gazi. Ipak, administracija se potrudila da izbegne bilo kakvu aluziju da su izraelske snage „prešle crvenu liniju“ u sve dubljoj invaziji na Rafu što bi izazvalo strožu zabranu isporuke oružja.

Netanjahu je u kratkom video-snimku govorio direktno u kameru na engleskom oštro kritikujući Bajdena zbog „uskih grla“ u isporuci oružja.

„Nezamislivo je da je proteklih nekoliko meseci administracija (SAD) zadržala oružje i municiju za Izrael“, rekao je Netanjahu i dodao: „Dajte nam alat i završićemo posao mnogo brže“.

Netanjahu je takođe tvrdio da je američki državni sekretar Entoni Blinken tokom nedavne posete Izraelu rekao da radi danonoćno na okončanju kašnjenja.

Međutim, Blinken je u utorak rekao da je jedina pauza za te teške bombe i da je to od maja.

„Mi, kao što znate, nastavljamo da razmatramo jednu pošiljku o kojoj je predsednik Bajden govorio u vezi sa bombama od 2.000 funti (900 kilograma) zbog naše zabrinutosti od njihove upotrebe u gusto naseljenom području kao što je Rafa“, rekao je Blinken tokom konferencije za štampu Stejt departmenta. „To se i dalje razmatra. Ali sve ostalo se kreće kao i obično“ – dodao je on.

Netanjahu nije precizirao koje oružje se zadržava, a izraelska vojska je odbila da odgovori na zahtev za komentar. Ofir Falk, Netanjahuov savetnik za spoljnu politiku, odložio je slanje pitanja vladi SAD.

Odgovarajući na Netanijahuovu tvrdnju, sekretarka za štampu Bele kuće Karin Žan Pjer je danas rekla: „Mi generalno ne znamo o čemu priča“.

Ona je dodala da SAD vode „konstruktivne razgovore“ sa Izraelom o pauziranoj isporuci teških bombi i da je to jedini transfer koji je odložen.

Dvojica najviših demokrata u Kongresu otvorila su put ove nedelje za prodaju aviona F-15 Izraelu za 15 milijardi dolara posle odlaganja, dok je jedan poslanik tražio odgovore od Bajdenove administracije o upotrebi američkog oružja u ratu Izraela u Gazi.

S obzirom da je rat Izraela protiv Hamasa sada u devetom mesecu, međunarodne kritike rastu zbog američke vojne i diplomatske podrške izraelskoj kampanji sistematskog uništavanja Gaze, uz ogromnu cenu života civila.

Najviši sud Ujedinjenih nacija zaključio je da postoji „verovatan rizik od genocida“ u Gazi što Izrael snažno poriče. Izrael za smrt civila okrivljuje Hamas jer borci te palestinske organizacije deluju među stanovništvom.

I Netanjahu i Bajden balansiraju svoje unutrašnje političke probleme sa eksplozivnom situacijom na Bliskom istoku, a ratni izraelski lider je sve otporniji na Bajdenove javne ofanzive šarma i privatne molbe.

Stručnjaci kažu da je Netanijahuova izjava na engleskom verovatno namenjena da ojača podršku SAD u naoružanju i da ne ukazuje na nestašice na terenu.

„Nisam zabrinut“, rekao je Itamar Jaar, bivši zamenik šefa izraelskog Saveta za nacionalnu bezbednost koji predvodi grupu bivših visokih bezbednosnih zvaničnika. On smatra da Netanjahu želi da „oteža Bajdenovoj administraciji da odloži neko buduće snabdevanje oružjem“.

Aviv Bušinski, bivši Netanjahuov savetnik, sugerisao je da kancelarija premijera radi na utvrđivanju dnevnog reda za sastanke ministra odbrane Joava Galanta u SAD sledeće nedelje, dok će Netanjahuu – umesto Galantu – dozvoliti da preuzme zasluge za oslobađanje pošiljke bombi.

Video takođe postavlja onovu za govor koji će Netanjahu održati u Kongresu SAD za oko nedelju dana, rekao je on.

„To je veoma ratoboran stil diplomatije, ali on je u situaciji od koje svi dobijaju“, rekao je Bušinski. „jer on nema šta da izgubi, ovo mu služi u svim dimenzijama, interno, javno“.

Netanjahu je u ponedeljak raspustio svoju ratnu vladu, što je potez koji konsoliduje njegov uticaj na rat i verovatno smanjuje izglede za prekid vatre u skorije vreme. Kritičari ga optužuju da je odložio okončanje rata jer bi to značilo istragu o neuspesima vlade 7. oktobra i povećalo verovatnoću novih izbora kada je premijerova popularnost niska. Netanjahu negira optužbe i kaže da je posvećen uništavanju Hamasovih vojnih i upravljačkih sposobnosti, bez obzira koliko dugo to može potrajati.

Višemesečni pregovori o prekidu vatre nisu uspeli da nađu zajednički jezik između Hamasa i izraelskih lidera. I Izrael i Hamas nisu bili voljni da u potpunosti podrže plan koji bi podržale SAD i kojim bi se vratili taoci, otvorio put za okončanje rata i počela obnova razbijene teritorije.

Izraelski rat protiv Hamasa u Gazi je odneo više od 37.100 života po Ministarstvu zdravlja Gaze koje u svom bilansu ne pravi razliku između boraca i civila. Rat je u velikoj meri prekinuo priliv hrane, lekova i drugog neophodnog Palestincima koji se suočavaju sa široko rasprostranjenom glađu.

Izrael je počeo rat posle napada Hamasa 7. oktobra, u kojem su njegovi borci upali u južni Izrael, ubili oko 1.200 ljudi – uglavnom civila, i oteli oko 250.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.