U trendu

Netanjahu republikancima u američkom Senatu: Izrael će nastaviti vojne akcije dok ne porazi Hamas

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je sinoć u obraćanju republikancima u Senatu SAD najavio da će njegova zemlja nastaviti vojne akcije do poraza Hamasa u Pojasu Gaze, prenele su agencije.

Džim Riš, jedan od senatora koji su medijima preneli šta im je Netanjahu govorio, naveo je da je bilo reči i o civilnim žrtvama i potrebi da se isporuči više pomoći u Gazi, te da podržava planove o izgradnji privremenog pristaništa i isporuci pomoći morskim putem.

Senatori su rekli Netanjahuu da Izrael ima svako pravo da se brani,a on je odgovorio da će to i nastaviti, izjavio je senator Džon Barozo.

Netanjahu je oštro je kritikovao lidera demokrata Čaka Šumera koji je pozvao na izbore radi formiranja nove vlade u Izraelu.

„Jasno je da premijer nije bio zadovoljan govorom senatora Šumera. Nije bio zadovoljan ni pohvalom predsednika (Džozefa) Bajdena govora senatora Šumera. Ali ja mislim da premijer razume politiku svega toga“, rekao je senator Luizijane Džon Kenedi.

„Mi smo jasno rekli premijeru (Izraela) da po našem sudu, američki narod u velikoj meri podržava rat Izraela. I on je jasno rekao da namerava da vodi rat protiv Hamasa punom snagom“, dodao je Kenedi.

Senator Ted Kruz iz Teksasa rekao je da Netanjahu nije kritikovao Bajdena, već da je bio zahvalan na podršci koju je dobio od predsednika SAD i da se nada da će se ona nastaviti.

Senator Džoš Havli, republikanac iz Misurija, je ocenio da je Netnajhu bio iskren i temeljan i da je dao detaljan prikaz vođenja rata i objašnjavajući šta je Izraelu potrebno od SAD.

Senator Šumer je odbacio kritike republikanaca da se meša u unutrašnju politiku saveznika SAD, rekavši da je govorio iz ljubavi prema Izraelu, te da je pozvao da izbori budu održani posle okončanja sukoba.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.