U trendu

Nikezić (SSP): Poljoprivrednici u Srbiji neće dobiti subvencije za sertifikovano seme

Poljoprivrednici u Srbiji ove godine neće dobiti subvencije za sertifikovano seme od 17.000 dinara po hektaru, izjavio je danas potpredsednik Stranke slobode i pravde (SSP) i republički poslanik Dušan Nikezić.

„Pozivan ministra privrede Aleksandra Martinovića da obavesti ratare da subvencija za sertifikovano seme nije predviđena budžetom za 2024. godinu i da na tih 17.000 dinara po hektaru više ne računaju“, rekao je Nikezić u ragovoru sa građanima u Mladenovcu, saopštila je danas SSP.

On je ocenio da je „sramno“ saopštenje Martinovića da nema vremena da se sastane sa poljoprivrednicima jer je zauzet.

Mladenovac je, kako istakao Nikezić, nekada bio među najrazvijenijim opštinama bivše SFRJ, a sada je jedna od najnerazvijenih beogradskih opština, u kojoj je privreda potpuno zamrla.

„Ne samo da su prevarili ratare za subvenciju za sertifikovano seme, već i desetinama hiljada poljoprivrednih gazdinstava još uvek nisu isplatili ni osnovnu subvenciju, jer sistem e-agrar ne funkcioniše“, rekao je Nikezić i dodao da zato i ne čudi što je, i u Mladenovcu i u Srbiji, stočni fond desetkovan, krče se voćnjaci i gase poljoprivredna gazdinstva.

Predsednica mladenovačkog odbora Stranke slobode i pravde Sandra Davidović je kazala da su prosečne plate Mladenovčana 15 odsto manje od proseka Srbije, a 33 odsto manje od beogradskog proseka, pa zato ne čudi što više od 15.000 njih svaki dan putuje u Beograd na posao.

„Nema promene u Mladenovcu bez promene vlasti i čitavog sistema. A to će biti moguće samo ako se ispune preporuke ODIHR-a, zahtevi opozicije i civilnog sekotra za fer i slobodne izbore“, ocenila je predsednica beogradskog odbora SSP-a i poslanica Mila Popović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.