Nove sankcije SAD kompanijama povezanim s Dodikom

SAD su danas saopštile da su sankcionisale dve osobe i sedam kompanija, među kojima i Televiziju Una koje su povezane s predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i njegovim sinom Igorom.

Kancelarija Ministarstva finansija SAD za kontrolu strane imovine (OFAC) je saopštila da je ta sankcionisana grupa glavni izvor prihoda Dodika koji je i sam pod sankcijama.

Na listu sankcija su dodati Milenko Čičić i kompanija Kaldera čiji je direktor, Đorđe Đurić, vlasnik kompanije Infiniti Internešnl Grup (Infinity International Group) Banja Luka i njenja produžnica Infiniti Media (Infinity), zatim firma K-2 zaaudio usluge, Prointer ITSS, Sirius 2010 i „Una World Network“, u čujem je vlasništvu televizija Una.

OFAC navodi da je Dodik „koristio službeni položaj za gomilanje ličnog bogatstva kroz kompanije povezane s njim i Igorom Dodikom“ i da je ove godine „manipulisan nacrt državnog budžeta BiH da bi se ugovor na državnom nivou mogao dodeliti kompaniji Prointer ITSS“ mimo procedure javnih nabavki.

„SAD osuđuju kontinuirane Dodikove napore da izbriše institucije koje su osiguravale mir i stabilnost za Bosnu i Hercegovinu i region. Nastavićemo razotkrivati lažne šeme koje Dodiku i njegovoj porodici omogućuju iskorišćavanje naroda za ličnu korist“, izjavio je podsekretar Ministarstva finansija za terorizam i finansijske obaveštajne poslove Brajan (Brian) E. Nelson.

Sankcije znače zamrzavanje imovine pojedinaca i entiteta u SAD, zabranu američkim državljanima i bankama da posluju s njima, a banke mogu biti kažnjene ukoliko sarađuju s njima.

SAD su Dodika sankcionisale januara 2022. godine „zbog odgovornosti za saučesništvo, zbog direktnog ili indirektnog učešća, zbog kršenja ili aktivnosti koji predstavljaju smetnju ili pretnju sprovođenju Dejtonskog sporazuma i zbog koruptivnog delovanja“, a sankcionisale su i njegovu odraslu decu Igora i Goricu.

„Dok Igor kontroliše mnoge kompanije u ovoj mreži, on prikriva svoju ličnu povezanost s njima oslanjajući se na razne nominalne vlasnike i direktore“- piše u saopštenju.

„Infiniti internešnl grup Banja Luka“ je holding kompanija u koja direktno ili indirektno poseduje ili je većinski vlasnik bar pet pomenutih kompanija sa sedištem u BiH.

Sirius 2010 d.o.o. Banja Luka (Sirius) je informatička kompanija koja posluje unutar mreže porodice Dodik.

„Uz Prointer i Kalderu, Sirius je u BiH poznat po unosnim državnim poslovima. Prointer i Sirius zajedno pružaju IT robu i usluge organizacijama širom RS i vladi BiH, dok Kaldera primarno posluje u inženjerskom sektoru“, navodi se u saopštenju.

OFAC navodi da je u aprilu 2024. direktor kompanije „Sirius“ podneo ostavku, te da je Igor Dodik bio uključen u biranje njegovog naslednika i bio odgovoran da svaka od uključenih kompanija ispuni svoje finansijske obaveze.

OFAC piše da se „Dodikova mreža“ često reorganizuje da bi sakrila njihovu uključenost u poslove i izbegla sankcije.

Ambasada SAD u Sarajevu je saopštenjem upozorila da će SAD i dalje „koristiti sankcije kao sredstvo borbe protiv korupcije i pozivati na odgovornost pojedince zbog njihovog delovanja“.

„Pojedinci ili subjekti koji obavljaju aktivnosti sa ovim pojedincima i subjektima koji su danas sankcionisani, sebe izlažu riziku sankcionisanja“, upozorila je Ambasada na društvenoj mreži X.

SAD su avgusta prošle godine uvele sankcije Branislavu Okuki, Jeleni Pajić Baštinac i predsednici Veća naroda Republike Srpske Srebrenki Golić, navodeći kao razlog podrivanje Dejtonskog sporazuma, Ustavnog suda BiH i institucije Visokog predstavnika međunarodne zajednice u BIH.

Kancelarija OFAC je saopštila da su na „crnu listu“ stavljene tri osobe koje su direktno učestvovale u organizaciji 9. januara kao Dana Republike Srpske, kojeg je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.