U trendu

Obnovljena Zindan kapija Kalemegdanske tvrđave od danas otvorena za građane

Zindan kapija Beogradske tvrđave, izgrađena sredinom 15. veka, od danas će posle dvogodišnje obnove, biti otvorena za građane.

Kako je najavilo javno preduzeće „Beogradska tvrđava“, svečano otvaranje „jednog od najznačajnijih simbola Beograda“ i bisera srpske srednjovekovne baštine“ zakazano je za 11 časova na gornjem gradu tvrđave.

„Zindan kapija je podignuta sredinom 15. veka radi bolje zaštite Istočne kapije koja je tada bila glavni ulaz u grad i predstavljala je malo predutvrđenje a čine je dve masivne polukružne kule između kojih je prolaz kapije. Ovo je jedinstveni prostor na kom možemo u velikoj meri sagledati autentične tragove prošlosti“, piše u saopštenju.

Rekonstruisani prostor unutar kula moći će da se koristi za izložbe i prikaz srednjovekovnog kulturnog i istorijskog nasleđa Srbije.

„Posetioci će imati priliku da uđu u svet srednjovekovne Srbije kroz izložbu oklopa, oružja i opreme iz tog perioda kao i kroz razne interaktivne radionice i oživljavanje starih zanata i veština“, saopštilo je JP „Beogradska tvrđava“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.