Održan skup podrške novinaru Vuku Cvijiću

Više stotina novinara, građana, političara i profesora univerziteta okupilo se danas na Platou ispred Filozofskog fakulteta, u znak podrške novinaru nedeljnika „Radar“ Vuku Cvijiću koji je fizički napadnut u centru Beograda.

Prisutnima na protestu se obratio urednik televizije Nove S Slobodan Georgiev, koji je rekao da javnost očekuje da odgovorni za ovaj napad brzo budu privedeni pravdi.

„Ovde smo da poručimo da želimo da vrlo brzo dođemo do odgovornih, da se ne čeka godinama, jer je sve jasno i sve je snimljeno. Od suda očekujemo da što pre presudi a od vlasti da se ogradi od ovog nasilja, jer ako se ne ograde priznaju da su saučesnici“, rekao je Georgiev okupljenima.

Georgiev je istakao da je u ovom slučaju naročito čudno što se nasilnik i sam predstavljao kao novinar, i što, po njegovim rečima, Vuka Cvijića nije napao nikakav kriminalac nego dojučerašnji kolega.

„Došli smo da podržimo Vuka Cvijića i redakciju ‘Radara’, i sve novinare u Srbiji koji su svakodnevno izloženi napadima“, istakao je Geogiev.

On je dodao da je ovim fizičkim napadom pređena svaka „crvena linija“, zato što je svako pomislio da može da napadne novinara, jer, kako je istakao, sam vrh države promoviše nasilje.

Koalicija za slobodu medija pozvala je građane da se okupe u znak podrške Cvijiću kao i svim novinarima koji časno obavljaju svoj posao, nakon što je Cvijića juče na ulici pesnicom u lice udario direktor tabloida „Srpski telegraf“ Milan Lađević.

Na Filozofskom fakultetu nakon skupa podrške biće održana i tribina nedeljnika „Radar“ povodom napada na Cvijića, a govoriće glumica Svetlana Ceca Bojković, tužiteljka Bojana Savović, policajka iz Valjeva Katarina Petrović, profesor Pravnog fakulteta Miodrag Jovanović, glavni i odgovorni urednik dnevnog lista Danas Dragoljub Draža Petrović, glavni i odgovorni urednik KRIK-a Stevan Dojčinović, glavni i odgovorni urednik nedeljnika Vreme Filip Švarm i pisac i muzičar Marko Šelić Marčelo.

Agenciji Beta je u Višem javnom tužilaštu u Beogradu ranije rečeno da je glavni javni tužilac Nenad Stefanović dao nalog Prvom osnovnom javnom tužilaštu „da utvrdi sve okolnosti pod kojim je došlo do sukoba dvojice novinara“.

Lađević je negirao da je udario Cvijića, a Radar je juče objavio da je nalaz lekara sa Vojno-medicinske akademije (VMA) potvrdio da je Cvijić zadobio povrede vilice i da ima nagnječenje mekih tkiva.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.