U trendu

Opozicija u Kongu tvrdi da je policija pucala na demonstrante koji traže ponavljanje izbora

 Opozicioni kandidat na predsedničkim izborima u Kongu Martin Fajulu optužio je policiju da je pucala bojevom municijom na građane na današnjem protestu opozicije koja zahteva ponavljanje izbora zbog brojnih neregularnosti.

Policija je demantovala da je upotrebila prave metke i saopštila je da je samo uspostavljala mir kada se najmanje 100 demonstranata okupilo danas bacajući kamenje i paleći gume.

Fajulu je kazao da građani Konga neće prihvatiti ako aktuelni predsednik Feliks Čisekedi bude opet proglašen za pobednika izbora i dodao je da ukoliko ne bude ponovnog glasanja da će se protesti nastaviti.

Prema zvaničnim podacima do utorka uveče, Čisekedi je imao skoro 79 odsto glasova, opozicioni lider i biznismen Moise Katumbi oko 14 odsto, a Fajulu oko 4 odsto od nekih 6 miliona prebrojanih glasova. Konačni rezultati se očekuju pre Nove godine.

Više grupa za ljudska prava kao i međunarodni posmatrači takođe su doveli u pitanje regularnost glasanja i naveli da je ono bilo nezakonito produženo. Mnoga biračka mesta su kasnila sa otvaranjem, a neka se uopšte nisu otvorila.

Nekima je nedostajao materijal, a mnogi birački spiskovi bile su nečitki, a u nekim delovima Konga ljudi su još glasali čak i pet dana nakon zvaničnog završetka izbora. 

Misija za nadgledanje izbora Nacionalne biskupske konferencije Konga i Crkve Hristove u Kongu saopštila je da se na uzorku od 1.185 izveštaja posmatrača više od 27 odsto biračkih mesta nije otvorilo i da su bila 152 izveštaja o nasilju, sukobima, ili tučama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar