U trendu

Osmani Pendarovskom: Potreban jedinstven odgovor na destabilizujuće aktivnosti ruskih satelita

Predsednica Kosova Vjosa Osmani danas je u Skoplju, na marginama samita Procesa Brdo-Brioni, razgovarala sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim o bilateralnim odnosima i o situaciji na severu Kosova, saopštio je njen kabinet.

Osmani je na sastanku, kako se navodi, „obavestila Pendarovskog o koracima koje je Kosovo preduzelo u cilju deeskalacije situacije na severu zemlje i istakla potrebu za jedinstvenim odgovorom na destabilizujuće aktivnosti ruskih satelita, kao i protiv organizovanih kriminalnih grupa“.

Ona je „potvrdila posvećenost nastavku odličnih i stabilnih odnosa“ Kosova sa Severnom Makedonijom i navela da „obe zemlje imaju zajedničku viziju za stabilan Zapadni Balkan i integraciju u evroatlantske strukture“, navodi se.

„U tom kontekstu, predsednica Osmani je iznela potrebu za kontinuiranom podrškom Severne Makedonije članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama i zahvalila toj zemlji na dosadašnjoj podršci“, piše u saopštenju.

Ona je rekla da Kosovo, uz podršku prijateljskih zemalja, može da postigne „značajan napredak“ na putu ka članstvu u EU i NATO-u, i ocenila da bi on doprineo „dugoročnom miru i stabilnosti u regionu“.

Sagovornici su istakli značaj jačanja političkih, ekonomskih i kulturnih odnosa Kosova i Severne Makedonije i izrazili obostranu posvećenost unapređenju regionalnog mira i stabilnosti, dodaje se.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar