U trendu

Osmani: Ubrzanje integracije Zapadnog Balkana ključno za suprostavljanje ruskim namerama

Šef diplomatije Severne Makedonije Bujar Osmani ocenio je u Briselu da je ubrzanje evropske i evroatlantske integracije Zapadnog Balkana ključno za suprostavljanje ruskim namerama i za učvršćivanje ukupne stabilnosti.

Osmani, koji je učestvovao na na sastanku ministara spoljnih poslova država članica NATO u sedištu Alijanse, istakao je da je više nego ikada vreme za novu dinamiku u evropskim i evroatlantskim integracijama zemalja Zapadnog Balkana.

„Naš region sve više postaje polje geopolitičkog nadmetanja, a Zapadni Balkan je na vatrenoj liniji sukoba civilizacija između Zapada i Istoka. Ruska vojna agresija na Ukrajinu pokazala je da je bezbednosna arhitektura u Evropi narušena, a kao što sam i drugim prilikama isticao, Ukrajina je samo prva stanica ruskih imperijalističkih ambicija. Posle Ukrajine, očekuje se nastavak ruske agresije i sledeća stanica biće zemlje Zapadnog Balkana“, rekao je Bujar Osmani.

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Severne Makedonije, na ministarskom sastanku NATO u Briselu saveznici su razgovarali o nizu važnih pitanja u pripremi za odluke koje će biti usvojene na Samitu Alijanse u Vašingtonu, koji će biti održan u julu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.