U trendu

Otkrivena bista akademika Dejana Medakovića u Karlovačkoj gimnaziji

Bista akademika Dejana Medakovića (1922-2008) otkrivena je danas u Gimnaziji u Sremskim Karlovcima.

Ministarka kulture Srbije Maja Gojković je izjavila da je današnja svečanost na Medakovićev rođendan „kruna“ obeležavanja stogodišnjice od njegovog rođenja, a on je obeležio čitavu epohu novije istorije Srbije.

„Delo akademika Medakovića jeste jedna vrsta ugaonog kamena, posebno za nas severno od Save i Dunava, jer je mnogo toga učinio da naša srpska kulturna baština u ovim krajevima bude osvetljena, i zato mu dugujemo veliku zahvalnost“, rekao je pokrajinski premijer Igor Mirović.

Dodao je da „Srpkinje i Srbi, gde god da žive“, u delu akademika Medakovića, pre svega u naučnom i umetničkom, nalaze uporište za buduće dela, za život i rad budućih pokoljenja.

Pavle Medaković, sin Dejana Medakovića, zahvalio je za obeležavanje jubileja i istakao da su Sremski Karlovci i Karlovačka gimnazija bili snažan temelj u životu i naučnom radu njegovog oca.

Dejan Medaković bio je istoričar umetnosti, univerzitetski profesor, književnik i akademik. Bio je predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti, predsednik Vukove zadužbine u tri mandata, potpredsednik Srpske književne zadruge.

Težište njegovog rada bilo na srpskom baroknom slikarstvu, srpskim kulturnim prilikama u 18. veku i srpskom slikarstvu u 19. veku.

Predavao je po pozivu na više evropskih univerziteta i naučnih ustanova. Uz stručni rad, uporedo se uspešno bavio književnim stvaralaštvom i pisao poeziju, prozu, putopise.

Objavio je ukupno 46 knjiga, od čega 21 knjigu na stručne teme.

Prevođen je na mnoge jezike. Za svoje delo nagrađen je nizom međunarodnih i domaćih odlikovanja, nagrada i drugih priznanja, a u njegovu čast je 2008. godine ustanovljena nagrada „Dejan Medaković“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Пошаљи коментар