U trendu

Otvorena 'Evropska noć istraživača', dvodnevna naučna manifestacija u 24 grada Srbije

Dvodnevna manifestacija „Evropska noć istraživača“ otvorena je danas u Beogradu i biće održana kroz brojne radionice, izložbe i uživo izvođenje eksperimenata na ulicama 24 grada širom Srbije.

Ta naučna manifestacija održava se u Srbiji po 14. put, pod sloganom „Svetlost nauke“, a tokom petka i subote oko 300 srpskih istraživača će predstaviti svoja istraživanja.

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Srbije Jelena Begović izjavila je na otvaranju te manifestacije u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu da „Evropska noć istraživača“ predstavlja momenat kada se istraživači iz Evrope i Srbije okupljaju da bi sa građanima podelili svoju strast i ljubav prema nauci.

„Ovaj projekat suštinski izmešta naučnike van laboratorija, ali ih stavlja u širi društveni kontekst“, kazala je ministarka.

Prema njenim rečima, nauka u Srbiji sarađuje sa Evropom i na taj način je već integrisana sa Evropskom unijom i evropskim istraživačkim prostorom.

„Nekako danas i večeras, za mene, mi smo apsolutno Evropa, a naši naučnici su evropski naučnici“, navela je Begović.

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žofre istakao je važnost izlaska nauke iz laboratorija i univerziteta i dolazak na ulice među građane, navodeći da te to prilika da se ona približi, posebno najmlađima, i na taj način ih zainteresuje za nauku.

„Ova manifestacija je prilika da podstaknemo mlade da i sami budu naučnici poput Nikole Tesle, Mihajla Pupina, ili Marije Kiri“, kazao je Žofre.

U toj manifestaciji, prema njegovim rečima, na godišnjem nivou širom Evrope učestvuje više od 1,5 miliona ljudi, dok je u Srbiji prošle godine učestvovalo oko 70.000.

Žofre je naveo da je Evropska unija u naučne i istraživačke projekte i programe u Srbiji uložila oko 135 miliona evra, naglašavajući da novac za nauku nije trošak, već investicija za budućnost.

„Evropska noć istraživača“ biće održana danas i sutra u 24 grada širom Srbije, a kompletan program manifestacije može se pronaći na sajtu nocistrazivaca.rs.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Пошаљи коментар