U trendu

Otvorena izložba ‘Brisanje privida’ o decembarskim izborima

U Centu za kulturnu dekontaminaciju (CZKD) u Beogradu je večeras otvorena izložba „Brisanje privida“ kojom organizacija Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) i CZKD zajedno objašnjavaju posetiocima nepravilnosti u vezi sa izbornim procesom u decembru 2023. godine u Srbiji.

Na otvaranju direktorka organizacije CRTA Vukosava Crnjanski je rekla da je izložba „posvećena građankama i građanima Srbije koji ne pristaju da izbori budu trajno oteti od njih“.

Organizatori su kroz format izložbe ukrstili glasove, rekonstruisali, preispitali i analizirali razne elemente izbornog procesa u Srbiji, a eksponati su dokumentarni materijal, izjave građana, zapisi posmatrača, izveštaji medija, koje je prikupljala CRTA.

Izložba će biti otvorena do 23. marta, radnim danima i subotom od 11 do 18 časova, a biće i javnog vođenja.

Posmatračka misija organizacije CRTA je ocenila da vanredni parlamentarni i beogradski izbori nisu bili fer i pošteni, a takav zaključak je donela na osnovu 5.700 izveštaja dugoročnih posmatrača, 1.500 sati pregledanog televizijskog programa i više od 100.000 informacija koje je 3.000 posmatrača prikupilo tokom izbornog dana – navedeno je u saopštenju te organizacije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.