U trendu

Parlament RS usvojio protestnu notu kojom traži povlaćenje Rezolucije o Srebrenici

 Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) danas je jednoglasno usvojila dokument pod nazivom „Protest protiv kršenja Opšteg okvirnog sporazuma za mir i opšteg međunarodnog prava“, kao svojevrsni odgovor entitetskog parlamenta na Rezoluciju o Srebrenici o kojoj će se sutra glasati u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN).

Ovaj dokument, kako se navodi, biće upućen predstavnicima Bosne i Hercegovine (BiH), Srbije i Hrvatske, kao i državama svedocima Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali i ostalim zemljama članicama UN.

Dokument sadrži 13 tačaka, a u njemu je navedeno da se ova protestna nota odnosi na Hrvatsku, Nemačku, Francusku, Veliku Britaniju, SAD, kao i ostale zemlje koje su učestvovale u sponzorisanju ili kosponzorisanju Rezolucije o Srebrenici.

Ocenjeno je da je predlaganje ove rezolucije u UN „u suprotnosti sa principima opšteg međunarodnog prava, posebno je u suprotnosti sa Dejtonskim sporazumom i Ustavom BiH“.

U dokumentu se ističe da Ustav BiH propisuje da će Predsedništvo BiH „nastojati da sve odluke usvoji konsenzusom“, kao i da je Predsedništvo BiH „ovlašćeno za vođenje spoljne politike BiH“ i podseća da je nacrt Rezolucije o Srebrenici sačinjen i dostavljen Generalnoj skupštini UN, bez učešća ili odobrenja Predsedništva BiH i bez ikakvog konsenzusa unutar zemlje.

U dokumentu se navodi da je Hrvatska, kao zemlja svedok potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, postupila suprotno Ustavu BiH, koji jasno definiše nadležnosti Predsedništva BiH, kao i da je prekršila Bečku konvenciju, koja obavezuje ugovorene strane da ispunjavaju svoje obaveze i poštuju ustanovljenu podelu vlasti u BiH i nadležnosti Predsedništva BiH.

Ocenivši da je pokretanje inicijative da se u Generalnoj skupštini UN usvoji Rezolucija o Srebrenici „proizvelo konkretne, destabilizujuće efekte po regionalnu bezbednost i delikatnu ravnotežu podele vlasti iz Dejtonskog sporazuma“, NSRS traži da se hitno obustave radnje u vezi sa donošenjem rezolucije.

„Takođe, neuspeh u rešavanju ove protestne note može dovesti RS u situaciju da traži rešenje putem međunarodnopravnih mehanizama za mirno rešavanje sporova, uključujući, ali ne ograničavajući se na arbitražu, međunarodne parnice, suspenziju ili poništenje Dejtonskog sporazuma, samoopredjeljenje“, navedeno je u dokumentu.

NSRS će, navodi se u dokumentu, protesnu notu proslediti srpskom članu Predsedništva BiH Željki Cvijanović „na znanje i dalje postupanje“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.