U trendu

Petnaestoro dece umrlo od neuhranjenosti i dehidracije u bolnici u Gazi

Najmanje petnaestoro dece umrlo je od dehidracije i neuhranjenosti u bolnici Kamal Advan na severu Pojasa Gaze, saopštilo je danas tamošnje ministarstvo zdravlja.

Portparol ministarstva Ašraf al Kidra izjavio je da se strahuje za živote još šestoro dece koja pate od neuhranjenosti i dehidracije a nalaze se na intenzivnoj nezi u toj bolnici. On tvrdi da je prestao da radi električni generator u bolnici, kao i da su boce sa kiseonikom su na izmaku.

Dečji fond UN (UNICEF) upozorio je 19. februara da nagli porast neuhranjenosti dece, trudnica i majki koje doje u Pojasu Gaze predstavlja „ozbiljnu pretnju po njihovo zdravlje“, posebno zbog nastavka izraelskih napada na tu palestinsku enklavu.

Izrael je pokrenuo ofanzivu na Pojas Gaze posle upada palestinskih ekstremista na jug Izraela 7.oktobra, kada je ubijeno oko 1.200 ljudi, a 250 oteto i odvedeno u Pojas Gaze.

U izraelskoj ofanzivi je do danas poginulo najmanje 30.410 ljudi u Gazi, a ranjeno 71.700 uz velika materijalna razaranja.

Rat je primorao da se 85 odsto od 2,3 miliona stanovnika Gaze interno raseli, usled nestašice hrane, čiste vode i lekova.

Po podacima UN u toj enklavi je 60 odsto infrastrukture oštećeno ili razoreno, navodi agencija Anadolija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar