U trendu

Počela redovna sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu

Sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN), na kojoj će biti razmatran novi, šestomesečni izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša (Antonio Guterres) o radu Misije UN na Kosovu (UNMIK), počela je danas u Njujorku.

I Srbiju i Kosovo na sednici o radu UNMIK-a predstavljaju predsednici, Aleksandar Vučić i Vjosa Osmani-Sadriu.

Sednica se održava u vreme pojačane zategnutosti između Beograda i Prištine, čemu doprinose sporenja oko upotrebe dinara na Kosovu i oko upravljanja većinski srpskim opštinama na severu Kosova, kao i procedura prijema Kosova u Savet Evrope.

U izveštaju za period od 19. septembra 2023. do 15. marta 2024. godine, koji će na sednici predstaviti šefica UNMIK-a Karolin Zijade (Caroline Ziadeh), Gutereš je naveo da „snažno osuđuje ozbiljan bezbednosni incident 24. septembra u selu Banjska, koji je doveo do tragičnog gubitka života“.

„Pozivam na okončanje istraga i na privođenje pravdi počinilaca bez odlaganja“, naveo je Gutereš povodom sukoba naoružane grupe Srba i kosovske policije.

U izveštaju, za koji je Vučić rekao da ne odražava pravu sliku na terenu, Gutereš je takođe izrazio zabrinutost zbog primene novog kosovskog propisa kojim se zabranjuje upotreba dinara u gotovinskim transakcijama, navodeći da je to uticalo na ekonomska i socijalna prava nevećinskih zajednica, a posebno najugroženijih ljudi na Kosovu.

„Pozivam da se hitno razgovara o otvorenim pitanjima u okviru dijaloga uz posredovanje Evropske unije, radi osiguranja poštovanja i zaštite prava svih pogođenih zajednica i najugroženijih grupa“, dodao je Gutereš povodom zabrane upotrebe dinara na Kosovu.

Gutereš je pozdravio napredak postignut krajem 2023. u primeni sporazuma postignutih uz posredovanje Evropske unije, uključujući primenu mape puta u oblasti energetike iz 2022. i carinskog sporazuma i omogućavanje recipročne slobode kretanja za vozila između Kosova i Srbije.

On je, međutim, pozvao Beograd i Prištinu da potvrde posvećenost dijalogu uz posredovanje Evropske unije i da u potpunosti primene sve postojeće sporazume, navodeći da obe strane „treba da zadrže otvoren i inkluzivan pristup“.

Od usvajanja Rezolucije 1244 SB UN, 10. juna 1999. godine, to telo je do 2018. o Kosovu raspravljalo četiri puta godišnje. U 2019. su bile tri sednice SB UN o Kosovu, dok se od 2020. održavaju po dve sednice godišnje, u aprilu i oktobru.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.