U trendu

Policajac koji je postao bandit predvodi krvavu revoluciju na Haitiju

Džimi Šerizije (Jimmy Cherizier), bivši policajac, a potom bandit koji predvodi oružanu borbu za preuzimanje vlasti u Haitiju, siromašnoj državi u Karibima, nosi nadimak „Barbeque“ (Roštilj) – piše američka novinska kuća NBC.

Šerizije tvrdi da je to zato što je njegova majka imala štand s prženom piletinom u sirotinjskoj četvrti Port-o-Prensa.

Ali drugi kažu da je taj nadimak Šerizije stekao jer je organizovao više masakra u glavnom gradu od 2018. do 2020. godine, u kojima su, po Ujedinjenim nacijama, poginule desetine ljudi, od kojih su mnogi živi izgoreli kada su im kuće namerno zapaljene.

„Nikada ne bih masakrirao ljude svoje društvene klase“ – rekao je Šerizije u intervjuu za Asošijeted pres 2019. „Rođen sam pored geta La Saline. Živim u getu. Znam šta je život u getu“.

Ali, Šerizije, odeven u svoj „zaštitni znak“ – pancirni prsluk od kojeg se ne odvaja, u nedavnim intervjuima je jasno stavio do znanja da je spreman da prolije mnogo krvi da bi postigao svoje ciljeve.

„Nećemo lagati ljude govoreći da vodimo mirnu revoluciju“ – rekao je on novinskoj agenciji Rojters u utorak. „Mi nemamo mirnu revoluciju. Vodimo krvavu revoluciju“.

Jedna od prvih žrtava Šerizijeove krvave revolucije bio je premijer Haitija Ariel Anri (Henry) koji je u utorak najavio da će podneti ostavku i raspustiti VLadu čim se upostavi Savet prelazne vlasti.

Šerizijeove snage su opsele i blokirale glavni međunarodni aerodrom Haitija, razmenjivale vatru s trupama vojske kod državnih zgrada i prošle nedelje oslobodile skoro 4.000 pripadnika bandi iz zatvora u Port-O-Prensu.

U intervjuima Šerizije sebe poredi s Martinom Luterom Kingom – Mlađim, Malkolmom Iksom, Fidelom Kastrom, čak i s Robinom Hudom. On je i obožavalac haićanskog diktatora Fransoa „Papa Doka“ Duvalijea (Duvalier) koji je čvrstom rukom vladao od 1957. do 1971. godine.

„Jasno je da on svoju ulogu vidi kao mesijansku i tako se predstavlja“ – rekao je nedavno za NBC Robert Faton, profesor politike na Univerzitetu Virdžinije i stručnjak za Haiti.

Šerizije je blisko povezan s haićanskom partijom „Tet Kale“ (PHTK), jednom od najmoćnijih – piše „InSight Crime“, neprofitna organizacija koja istražuje organizovani kriminal u Latinskoj Americi i na Karibima.

Dok je Anri zaglavio u Portoriku jer zbog nasilja ne može da se vrati kući, Šerizije popunjava vakuum vlasti.

Pretpostavlja se da taj najnoviji moćnik Haitija ima 48 ili 49 godina. Šerizje je iz siromašne četvrti Port-o-Prensa. Najmlađe od osmoro dece, imao je pet godina kada mu je umro otac, a majka je držala štand s prženom piletinom da bi izdržavala porodicu.

Pre no što je poveo borbu za vlast na Haitiju, Šerizije je bio oficir policije – piše u obaveštenju UN o sankcijama koje su protiv njega uvedene od 21. oktobra 2022.

Dok je još služio u policiji, Šerizije je „planirao i učestvovao u smrtonosnom napadu na građane u novembru 2018. u naselju Port-o-Prensa poznatom kao La Salin“ za koje kaže da mu je bilo komšiluk.

Najmanje 71 osoba je tada ubijena, više od 400 kuća je uništeno, „a najmanje sedam žena su silovali naoružani banditi“ – navodi se u saopštenju UN o sankcijama.

Bio je to najgori masakr na Haitiju u poslednjoj deceniji. Šerizije je otpušten iz Policije i izdat je nalog za njegovo hapšenje – javili su lokalni haićanski mediji. Zato ga je 2020. Ministarstvo finansija SAD označilo kao kršitelja ljudskih prava.

Ali Šerizije je uspeo da izbegne svako hapšenje.

Tokom naredne dve godine Šerizije je predvodio „naoružane grupe u koordinisanim, brutalnim napadima“ u raznim naseljima Port-o-Prensa „gde su civili ubijani, a kuće paljene“ – saopštile su UN.

Oružje, vozila i policijske uniforme koje su Šerizijeove snage koristile tokom tih masakra, po „InSight Crime“-u, su nabavljene uz pomoć najviših zvaničnika vlasti predsednika Žovenela Moisea, ubijenog 2021.

Od 11. oktobra 2022. Šerizije i njegove snage blokiraju snabdevanje Haitija gorivom iz najvećeg terminala, te su UN ocenile da su „njegove akcije direktno doprinele ekonomskoj paralizi i humanitarnoj krizi“ u toj zemlji koja je dovelo do toga da se masovno nezadovoljstvo pretvori u oružanu pobunu.

Haićanska policija je u subotu objavila da je upala u sedište Šerizijeve bande i u akciji ubila nekoliko kriminalaca, ali se ne spominje da je i on sam uhapšen ili ubijen.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.