Ponoš: Znali smo da se izbori kradu, ali smo se uzdali u izlaznost građana koja bi to pokrila

Lider Srbija centra (SRCE) Zdravko Ponoš ocenio je danas da je koalicija „Srbija protiv nasilja“, čiji član ta stranka, znala da se izbori kradu, ali da su se nadali da će izlaznost biti veća, odnosno dovoljna da pokrije „fantomske glasove“.

Ponoš je stanje u Srbiji nakon izbora ocenio kao državnu krizu.

„Vučić je svestan razmera svoje krađe i čekao je da vidi kako će opozicija reagovati. On je hteo da zaštiti svoju krađu, jer inače šta će policija u RIK-u. On instrumentima sile štiti svoju krađu“, rekao je Ponoš na televiziji N1.

Naveo je da ukoliko predsednik Srbije Aleksandar Vučić misli da će vladati državom koristeći vojsku i policiju, „treba da razmisli dva puta“.

„Gledali smo da izbegnemo ovaj scenario. Znali smo da se izbori kradu, ali smo se uzdali u izlaznost birača koja bi to nivelisala. Oni su pokrali Beograd, 40.000 glasova za grad je pet odsto, a za republiku to nije toliki procenat“, izjavio je Ponoš.

On je istakao da je koalicija „Srbija protiv nasilja“ imala izvanrednu kontrolu na izborima u Beogradu.

„U velikoj meri smo sačuvali glasove građana. Nismo mogli da sprečimo ubacivanje falš glasova. Ali sada možemo u Beogradu da delegitimizujemo vlast tako što nećemo ući u parlament i videti šta će se desiti na ulicama“, rekao je Ponoš.

On je naveo da su građani Srbije spremni da idu do kraja kako bi se ispravila nepravda, a da je zadatak opozicije da „detektuje“ raspoloženje javnosti.

„Mislim se da vlast shvata ozbiljnost situacije, ali da kalkulišu i traže izlaz iz te situacije. Građani Srbije su spremni na sve od ove vlasti. Pa i na prebijanje građana. Moraju izbori da se ponište jer su neregularni, a ne zato što Vučić ko bajagi ne može da se dogovori sa (nosiocem liste „Mi“ Branimirom) Nestorovićem“, istakao je Ponoš.

Ponoš je ocenio da trenutna kriza nosi opasnost po Vučića i da „nije bitno da se izbori ponove što pre, koliko je bitno da budu regularni“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.