U trendu

Poslanici pitali o snimku sa naplatne rampe u Doljevcu, situaciji na Kosovu, odgovornosti za poplave

Poslanici Skupštine Srbije postavljali su na današnjoj sednici pitanja institucijama u zemlji, a zanimale su ih različite teme – od snimka nesreće sa naplatne rampe u Doljevcu, situacije na severu Kosova i Metohije, do odgovornosti lokalnih vlasti za poplave.

Poslanik Zeleno-levog kluba pokreta Ne davimo Beograd Robert Kozma postavio je pitanje Javnom tužilaštvu u Nišu da li je tražilo i dobilo snimak sa naplatne rampe u Doljevcu, gde je poginula Stanika Gligorijević kada je u njeno vozilo udarilo vozilo tadašnjeg direktora „Koridora Srbije“ Zorana Babića.

„(Ministar unutrašnjih poslova Bratislav) Gašić je ponudio porodici da pogleda snimak Puteva Srbije. Tužilaštvo, da li ste vi tražili ovaj snimak? Ali se ni na tom snimku ne vidi ko je upravljao vozilom i ne znamo da li se radi o kompletnom snimku. Na tužilaštvu je da to ispita“, rekao je Kozma.

Postavio je pitanje i Visokom savetu tužilaštva da li su na sednici 19. juna protivno pravosudnim zakonima izabrali tužioce, a da prethodno nije pribavljeno mišljenje kolegijuma tužilaštva koje je po zakonu obavezno.

„Da li je tačno da je na ovoj sednici izabran Lazar Lazović, kum i najbliži saradnik beogradskog višeg tužioca Nenada Stefanovića? Na kom mestu se na rang listi nalazio Lazović? Da li je tačno, ovo je pitanje za članove VST koji su iz redova istaknutih pravnika, da ste na sednici glasali za kandidate, a da pre toga niste obavili razgovore sa njima“, upitao je Kozma.

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović pitao je Vladu kada će biti održana posebna sednica Skupštine Srbije na temu situacije na severu Kosova i Metohije, kada će Srbija zatražiti hitno zasedanje Saveta bezbednosti UN, šta je Ministarstvo spoljnih poslova uradilo na međunarodnom nivou i da li se diplomatskim putem traži pomoć oko uhapšenih Srba na Kosovu i Metohiji.

„Da li vam je poznato da je politička partija Srpska lista registrovana u Prištini u skladu sa Zakonom o opštim izborima Republike Kosovo, čime je priznala nezavisnost Kosova i više ne može da predstavlja Srbe na Kosovu i Metohiji već treba da se izaberu novi predstavnici za buduće pregovore“, rekao je Obradović.

Upitao je i šta treba još da se desi da bi gradonačelnik Čačka Milun Todorović podneo ostavku, nakon rušenja mostova u Jančićima i Ovčar Banji gde je poginulo šest osoba, kao i poslednjeg rušenja mosta u Mrčajevcima, zbog poplava.

Poslanik Narodne stranke Borislav Novaković upitao je Ministarstvo unutrašnjih poslova da li postoje „krvni delikti kao odeljenje policije“ u Novom Sadu, uz ocenu da je taj grad postao „grad nerešenih ubistava“.

„Imali smo četiri nerešena ubistva u godinama koje su ostale iza nas. To je sramotno. Dokle će Novi Sad biti mesto nerešenih ubistava“, upitao je Novaković.

Poslanik Stranke pravde i pomirenja Usame Zukorlić pitao je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede zbog čega se korićenje reka Raška, Trnavica i Jošanica u Novom Pazaru najavljuje punih 15 godina i ko je odgovoran zbog čega se realizacija tog projekta toliko odlaže.

„Prethodnih dana smo imali novi talas poplava koje su u Novom Pazaru uništile desetak domova. Pre toga smo u januaru imali poplave koje su odnele dva života. Građani od gradonačelnika dobijaju obećanje da će se sa tim projektom krenuti iz godine u godinu“, rekao je Zukorlić i zatražio ostavku gradonačelnika Nihata Biševca koji je osam godina na čelu grada.

Poslanik grupe Moramo Đorđe Miketić upitao je Ministarstvo spoljnih poslova kakva je sudbina kurdskog političkog aktiviste koji je već dve godine u zatvoru u Srbiji, koji je bio protivnik turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i koga turski težim optužuje za terorizam. „U junu 2022. godine, UN su pozvale Srbiju da se uzdrži od izručenja Edževita Piroglua Turskoj. Po našem Ustavu i po našim zakonima, ova osoba pod hitno mora biti puštena na slobodu“, rekao je Miketić.

Poslanik Zavetnika Marko Ristić pitao da li će Vlada Srbije zatražiti od Brisela da povuče osoblje Misije Euleks sa Kosova i Metohije, jer su aktivno pružali podršku svim jednostranim akcijama Prištine, kao i da su nesposobni i nezainteresovani da zaštite Srbe na Kosovu i Metohiji.

„Ako već i sami priznajete da je Euleks neobjektivan i pristrasan i ne radi u interesu našeg naroda, opravdano se postavlja pitanje zbog čega i dalje tolerišete prisustvo ove Misije“, upitao je Ristić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar