Poslanik SPD Bundestaga i izvestilac za Srbiju: Evropa mora izbore u Beogradu da pažljivo prati

Poslanik Bundestaga i izvestilac nemačke socijaldemokratske SPD za Srbiju Josip Juratović izjavio je danas, nakon sastanka sa srpskim opozicionim političarima u Berlinu, da Evropa mora da na izbore u Beogradu „pogleda izbliza“.

„Opozicija (iz Srbije) je dala sumornu sliku političke situacije. Izvestioci iz vladinih frakcija u nemačkom Bundestagu sa zabrinutošću gledaju na situaciju“, navodi se u saopštenju izvestioca.

Juratović je kazao da predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji tvrdi da želi u EU, uoči lokalnih izbora u Beogradu izgleda kao autokrata koji pokušava da proširi svoju poziciju vlasti.

„Srpske vlasti moraju da poštuju preporuke Izveštaja ODIHR-a na način da se stvore svi uslovi za fer i slobodne izbore, takođe treba da ispune legitimne zahteve opozicije, obezbede više prisustva opozicije i kritičkog mišljenja u medijima i da dan glasanja bude isti za sve lokalne izbore“, rekao je on.

Izvestilac, navodi saopštenje, dodaje da su vlasti u nemačkom Bundestagu „veoma zabrinute što se Vučić ponovo neopravdano meša u pripreme za izbore“ i lokalne izbore raspiruje kao nacionalne, ignorišući potrebe građana.

Više predstavnika koalicije „Srbija protiv nasilja“ boravi u Berlinu, gde u Bundestagu govore o postizbornoj krizi u Srbiji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.